HOME | NIEUWS | HET OUDE KARAKTER VAN DE VOORMALIGE FABRIEKSHAL IS IN ERE HERSTELD

HET OUDE KARAKTER VAN DE VOORMALIGE FABRIEKSHAL IS IN ERE HERSTELD

Realisatie woon-werk complex H-Park

Gepubliceerd op

Het H-Park in Hilversum is een stek met historie. Hier waren klinkende namen gehuisvest zoals Nivea, NOS, Hoge school van de Kunsten en het Omroepmuseum. Maar op dit moment staan de gebouwen in het park leeg en ondergaan ze een grote renovatieslag. Met behoud van haar industriële look wordt het park omgeturnd tot een plek waar wonen, werken en ontspannen in elkaar overvloeien.

K_Dekker bouw & infra begon haar werk door een gebouw te slopen en twee gebouwen, die samen de letter ‘H’ vormen, te strippen. Daarbij kwamen schitterende gevels, hoge plafonds en industriële stalen raamwerken tevoorschijn. Daarna was het tijd voor de wederopbouw. Het vernieuwde H-Park biedt 9.500 m² kantoorruimte, 33 woon-/werkunits en 36 shortstay-woningen. De twee hoofdgebouwen worden verbonden door een atrium.

INDUSTRIËLE UITSTRALING

Van het grootste hoofdgebouw – met een vloeroppervlak van zo’n 10.000 m² – is de buitenschil
al gereed. De slecht geïsoleerde aluminium platen hebben plaatsgemaakt voor de oorspronkelijke uitstraling. Metselwerk en betonelementen zijn aangeheeld en geschilderd. 600 kozijnen, speciaal voor het H-Park ontworpen, maken dat het oude karakter van de voormalig fabriekshal in ere wordt hersteld. De isolatie is aan de binnenkant aangebracht.

FLEXIBILITEIT

“De uitvoering van de renovatie vraagt nogal wat flexibiliteit”, bekent Hans Dekker, uitvoerder van
K_Dekker bouw & infra. “De uitvoering was al in een vergaand stadium, toen de wensen van de huurders doorkwamen. Dit resulteerde in een flinke reeks wijzigingen. Zo kreeg de verdieping die bestemd was voor short stay later een kantoorfunctie. Dit vroeg om een akoestisch plafond, waarvoor een laklaag met een hogedrukspuit moest worden verwijderd. Het gaat nooit om grote aanpassingen, maar bij elkaar zorgt het voor veel extra werk.”

LOGISTIEKE UITDAGINGEN

De groene omgeving doet vermoeden dat er volop ruimte is rondom het complex. In werkelijkheid zijn de toegangswegen smal en bochtig. Dat bemoeilijkt de aanvoer van de bouwmaterialen. “We hebben net de eerste palen geplaatst van het atrium”, vertelt Dekker. “Hierop komen de stalen spanten met lengtes van 10 meter. Het transport hiervan wordt een forse uitdaging.” Van de nabije bewoners vraagt het project vooral begrip en geduld. Ze hebben eerst een half jaar naar het geluid van de sloophamer geluisterd en sindsdien alweer een jaar naar de bouwgeluiden. Dekker: “Met nieuwsbrieven en inloopmomenten informeren we de bewoners over wat komen gaat. Dat neemt niet weg dat we overlast veroorzaken, met name door al het vrachtverkeer dat door de woonwijk richting de bouwplaats rijdt.”

SOUTERRAIN MET LICHTINVAL

Maar hoezeer K_Dekker bouw & infra zich ook inzet, de boorgeluiden in de kelder waren niet voor
de poes. “Om de kelder onder het grote gebouw te voorzien van natuurlijke lichtinval is de grond
rondom de kelder weggegraven. Vervolgens hebben ramen en nieuwe installaties de verdieping geschikt gemaakt voor horeca. Dit vroeg echter wel om grote sparingen in het beton. Dit ging gepaard met geluid waar niemand omheen kon.”

PROJECT VAN NAAM

“Toch is het voor ons een prachtproject”, vervolgt Dekker. “De samenwerking met de opdrachtgever
is goed; bij wijzigingen onderzoeken we samen de mogelijkheden. We hebben ook de opdracht voor de inrichting van het park gekregen. We hebben hiervoor speciale infra vakmensen die dat stuk
uitstekend voor hun rekening kunnen nemen. En ten slotte is het een project van naam; daar wil je
graag je naam aan verbinden.”

BRON: STEDENBOUW mei 2019 

Klik hier voor de PDF Versie uit het magazine: H-Park Hilversum: Stedenbouw mei 2019 H-Park Hilversum

PROJECTINFORMATIE

Realisatie woon-werk complex H-Park

Hilversum

In Hilversum werkt K_Dekker aan de realisatie van H-Park, een modern woon-werkcomplex midden in een groene omgeving. Het werk bestaat uit de renovatie van een voormalig kantoorpand en een oude fabriekshal tot een multifunctioneel complex met werk-woonunits, kantoorruimte en shortstay-units, verbonden via een glazen atrium.

NIEUWSBRIEF