HOME | projecten | _INFRA | Aanleg spanbandbrug en duiker Rembrandtpark
PDF

Aanleg spanbandbrug en duiker Rembrandtpark

Amsterdam

De allereerste betonnen spanbandbrug van Nederland ligt in het Rembrandtpark in Amsterdam en is aangelegd door K_Dekker. Een interessante opdracht vanwege de technische en logistieke uitdagingen én de nominatie voor de Nationale Staalprijs 2018. Met een beetje fantasie waant de argeloze wandelaar zich op deze brug middenin de jungle.


Amsterdam 30 november 2017 0 - 500.000 gemeente Amsterdam

Aanleg spanbandbrug en duiker Rembrandtpark

Omzet 0 - 500.000
Contractvorm Array
Opdrachtgever gemeente Amsterdam
Architect schiemann weyers architects / Sophia Engineering
Opleverdatum 30 november 2017
Gerealiseerd
Locatie Amsterdam

De betonnen spanbandbrug is de eerste in Nederland en is aangelegd in het Rembrandtpark in Amsterdam-West. De brug is in totaal 29 meter lang en spant 19 meter over water. De brug is voorzien van een stalen leuningsysteem. Deze spanbandbrug vormt een nieuwe verbinding tussen twee wandelpaden vlakbij de ingang vanaf de Lelylaan.

In ditzelfde park heeft K_Dekker ook een houten brug vervangen door een duikerbrug. De duikerbrug bestaat uit twee landhoofden, waarop de liggers rusten.

Hangbrug

Bij dit project ging toch de meeste aandacht uit naar de spanbandbrug – en dan met name naar de bijzondere constructie. De draagkabels zijn opgenomen in het brugdek en vormen samen met het dek de hoofddraagconstructie. Lastig detail bij deze brug is de slappe veenbodem in Amsterdam. Daardoor bleek het noodzakelijk om een andere verankering te bedenken dan de methode van korte verankering aan de landhoofden waarvoor bij een harde, rotsachtige bodem kan worden gekozen.

Na lang rekenen is gekozen voor een horizontale, ondergrondse verankering via vijf uitwaaierende ankerschotten die ruim achter het landhoofd zijn aangebracht. Een ankerschot heeft een oppervlakte van twee bij twee meter en een dikte van 0,3 m. De bovenkant van de ankerschotten bevindt zich een halve meter onder het maaiveld. De ankerschotten zijn met ankerstangen gekoppeld aan het landhoofd. Er is voor gekozen om de Ø 60 ankerstangen onderin een kunststoffen mantelbuis te leggen – ook ter bescherming bij eventuele toekomstige graafwerkzaamheden.

_Nieuws over dit project

Trekbandbrug Rembrandtpark Amsterdam genomineerd voor Nationale Staalprijs

Trots en vereerd zijn wij te mogen melden dat Project Trekbandbrug Rembrandtpark is genomineerd voor de Nationale Staalprijs 2018 in de categorie Infrastructuur. Woensdag 3 oktober, wordt op de Nation...
Lees verder

Eerste betonnen spanbandbrug in Nederland

Een betonnen spanbandbrug. Uniek in zijn soort -het is de eerste in Nederland- en is aangelegd in het Rembrandtpark in Amsterdam. Dit park ligt in het westen van Amsterdam en dateert uit 1973. K_Dekke...
Lees verder