HOME | projecten | Aanleg kabelbaan Floriade EXPO 2022
PDF

Aanleg kabelbaan Floriade EXPO 2022

Almere

Eén van de bijzondere attracties tijdens Floriade Expo 2022 is een kabelbaan. De kabelbaan zal tijdens de Floriade twee gebieden met elkaar verbinden. Op 35 meter hoogte, wat natuurlijk zorgt voor een prachtig uitzicht op het unieke Floriade terrein, zullen de gondels boven het terrein zweven. K_Dekker heeft in opdracht van Arcadis Nederland BV meegebouwd aan deze rit boven de (groene) toekomst!


Almere 24 juni 2021 500.000 - 1.500.000 Arcadis Nederland BV

Aanleg kabelbaan Floriade EXPO 2022

Omzet 500.000 - 1.500.000
Contractvorm Bouwteam
Opdrachtgever Arcadis Nederland BV
Architect Doppelmayr Seilbahnen i.s.m. Arcadis Nederland BV
Opleverdatum 24 juni 2021
Gerealiseerd
Locatie Almere

De kabelbaan bestaat uit twee stations en zeven masten die ook nog eens een oversteek over de A6 zal krijgen. Het eerste station, aan de noordelijke kant van het park, is in het water geplaatst. Hiervoor is een bouwkuip in het water gemaakt, waarna de funderingen van het station gemaakt kunnen worden. Als de betonfundaties gereed zijn zal boven het water een steiger/vlonder constructie worden aangebracht van waar men in de gondels kan in en uitstappen. Het station wordt zo gebouwd, dat de cabines boven het water zullen zweven; een wereldwijde, unieke innovatie.

Een bijzondere en specialistische klus die door Arcadis aan K_Dekker is toevertrouwd. K_Dekker heeft naast de betonfundaties en de steigers/vlonders van de stations tevens voor de zeven tussenpijlers de betonfundaties gerealiseerd.

Groene mobiliteit

De Floriade Expo 2022, een wereldtuinbouwtentoonstelling, wordt gehouden in Almere. De Floriade met als thema ‘Growing Green Cities’ is vanaf 14 april 2022 hét groenste dagje uit voor jong en oud. De kabelbaan is een duurzaam transportmiddel. Hij draait volledig elektrisch; dus geen uitstoot, is geruisloos- en neemt weinig ruimte in de openbare ruimte in beslag. De kabelbaan is zo ontworpen en gebouwd dat deze over twee jaar een herbestemming kan krijgen. Kortom, een mooie duurzame innovatie en unieke kans om stedelijke kabelbanen in Nederland op de kaart te zetten.