HOME | projecten | _INFRA | Herstelwerkzaamheden Koningin Julianabrug
PDF

Herstelwerkzaamheden Koningin Julianabrug

Alphen aan den Rijn

Geplande en betrekkelijk standaard herstelwerkzaamheden aan de Koningin Julianabrug in Alphen aan den Rijn – de betondekking en de asfaltlaag moesten vervangen – mondden onverwachts uit in een veel omvangrijker herstelproject. Bij de start van het werk in juli 2021 bleek de betonnen constructie van de brug in veel slechtere staat te verkeren dan verwacht.


Alphen aan den Rijn 01 november 2022 500.000 - 1.500.000 Provincie Zuid-Holland
Foto's: Josh Walet Bron: Alphens.nl

Herstelwerkzaamheden Koningin Julianabrug

Omzet 500.000 - 1.500.000
Contractvorm Bouwteam
Opdrachtgever Provincie Zuid-Holland
Opleverdatum 01 november 2022
Gerealiseerd
Locatie Alphen aan den Rijn

Bij de verwijdering van de asfaltlaag constateerde het team van K_Dekker vreemde scheuren in de betonlaag. Nadere inspectie leerde dat de wapening daar verdwenen of verrot was. In overleg met de opdrachtgever, de provincie Zuid-Holland, werden toen direct stempelconstructies opgetuigd om de brug te stabiliseren en de veiligheid voor passanten te waarborgen. Daarna heeft een bouwteam bestaande uit specialisten van de provincie, gemeente, ingenieursbureau RHDHV en K_Dekker een plan bedacht, doorgerekend en getekend om de brug te herstellen. K_Dekker checkte de plannen voortdurend op maakbaarheid en uitvoerbaarheid.

Die intensieve betrokkenheid in een vroege fase leidde ertoe dat K_Dekker al snel gespecialiseerde onderaannemers kon benaderen om een deel van het werk uit te voeren. Een belangrijk voordeel voor de planning. K_Dekker kon in juni 2022 met de aangepaste herstelwerkzaamheden van start. Zo is de dikkere betonlaag onder het rijgedeelte voor gemotoriseerd verkeer laag voor laag afgezaagd en door een gespecialiseerd bedrijf met hydrodemolotiontechniek (waterslopen) verwijderd. De betonlaag onder de weggedeeltes voor fietsers en voetgangers heeft K_Dekker in zijn geheel afgebroken en vervangen door een nieuw betondek, inclusief bestrating.

Nadat de betonconstructie van de complete brug volledig was hersteld, is de nieuwe asfalt- en slijtlaag aangebracht. Dat gebeurde in fases: gedurende de volledige looptijd van het project kon al het verkeer via een afgeschermd deel oversteken. In de laatste fase van het project zijn de brugleuningen teruggeplaatst en de tijdelijke steunpilaren onder de brug verwijderd. Oplevering was in oktober 2022.

Met de naaste buren – met name de sportschool onder de brug – onderhield het team van K_Dekker nauw contact over kortstondige bereikbaarheidsbeperkingen. De veiligheid van passanten, omwonenden en gebruikers in de directe omgeving heeft bij elk project in een drukke stedelijke omgeving hoge prioriteit. Het projectteam van de gemeente was verantwoordelijk voor het omgevingsmanagement en alle communicatie met de buurt en andere betrokkenen – K_Dekker leverde daarvoor wel de nodige input en fungeerde ook als technische vraagbaak.