HOME | nieuws | Schot in de zaak in schotbalkenloods

Schot in de zaak in schotbalkenloods

Gorinchem

Gepubliceerd op

Er zat een gat in het dak van de monumentale Schotbalkenloods in Gorinchem. Reden voor projectleider civiele constructies Lennert Jocker van de provincie Zuid-Holland om K_Dekker erbij te halen. “K_Dekker verzorgt voor de provincie Zuid-Holland het civieltechnisch onderhoud van diverse kunstwerken. Omdat het herstel van de monumentale schotbalkenloods niet kon wachten tot het gepland grootschalig onderhoud, hebben we hun gevraagd of zij dit konden oppakken.”

Veelzijdige bouwers – die slogan vatten ze in Zuid-Holland blijkbaar letterlijk op. Van klein onderhoud aan een brug naar renovatie van een monumentale schotbalkenloods: eigenlijk vonden ze het bij K_Dekker gewoon een leuke opdracht. Bij de eerste globale inspectie bleek al snel dat er meer te repareren viel dan alleen dat gat in het dak. “We hebben er een specialist bij gehaald om alle gebreken goed in kaart te brengen. Inspectiebureau Delfgou Architectuur en monumenten kwam met een duidelijk rapport: het dakbeschot moest vervangen, her en der zat houtrot, delen van de betonfundering moesten hersteld en de schilder kon flink aan de slag”, somt projectleider Emile Kuijn op.

Binnen het meerjarige onderhoudscontract met de provincie is vooral de afdeling bouw & infra actief. “Maar bij deze bijzondere klus was ook de expertise van onze afdeling kleinbouw vereist.” Ideaal dus dat K_Dekker ook die kennis zelf in huis heeft. Bovendien profiteert de opdrachtgever ook nog eens van de korte interne lijntjes. “Er is weinig ruis op de lijn, we weten wat we aan elkaar hebben”, zegt Rick Zutt van de afdeling kleinbouw.

Continu meedenken

“Het is prettig samenwerken als je elkaar begrijpt en aanvult. Ik ervaar K_Dekker als een proactieve aannemer die meedenkt met de opdrachtgever”, zegt Jocker. Dat meedenken beperkt zich niet tot het werk dat moet gebeuren, maar reikt verder volgens de projectleider van de provincie. Het begrip ‘ontzorgen’ valt. “Bij K_Dekker regelden Emile Kuijn en werkvoorbereider Ruud Schouten alles: van vergunningsaanvraag, afstemming met betrokkenen tot de uitvoering en oplevering van het werk. Ons hielden ze continu op de hoogte. Deze manier van samenwerken gebruiken we als voorbeeld voor andere overeenkomsten. Op deze manier projecten realiseren maakt ons werk leuk!”, aldus een enthousiaste Jocker.

De Schotbalkenloods in Gorinchem staat er ondertussen weer piekfijn bij. “Het is een rijksmonument dat vroeger al in gebruik was als opslag voor de schotbalken die gebruikt worden om bij hoog water de schutsluis af te sluiten. En die functie heeft het nog steeds”, vertelt Kuijn. Een mooie restauratieopdracht met een historisch tintje dus.

NIEUWSBRIEF

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.