HOME | PROJECTEN | INFRA | NIEUWBOUW ONDERGRONDSE GYMZAAL VOSSIUS GYMNASIUM AMSTERDAM

NIEUWBOUW ONDERGRONDSE GYMZAAL VOSSIUS GYMNASIUM AMSTERDAM

AMSTERDAM

Onder het bestaande schoolplein en direct naast het bestaande schoolgebouw van het Vossius Gymnasium in Amsterdam heeft K_Dekker een ondergrondse gymzaal gerealiseerd. Ook bouwde het team een nieuwe (casco) serre. Extra uitdaging was de rijksmonumentale status van het schoolgebouw uit 1930.

 


Amsterdam 30 april 2019 1.500.000 - 5.000.000 HEVO BV

NIEUWBOUW ONDERGRONDSE GYMZAAL VOSSIUS GYMNASIUM AMSTERDAM

OMZET 1.500.000 - 5.000.000
CONTRACTVORM Bouwteam
OPDRACHTGEVER HEVO BV
ARCHITECT Marlies Rohmer Architects & Urbanists
OPLEVERDATUM 30 april 2019
STATUS Gerealiseerd
LOCATIE Amsterdam

Midden in Amsterdam en praktisch onder en naast een rijksmonument een bouwkuip van 30 bij 30 meter en van 9 meter diep graven: dat is wel een klus waar je goed bij moet blijven nadenken. De afstand van de bouwkuip tot de bestaande gevel was niet meer dan één meter, de risico’s evident. Bovendien werd er gebouwd in een dichtbebouwde, binnenstedelijke omgeving. Er was maar beperkt ruimte voor de bouwplaats – dat vereiste dus een strakke planning voor bouwers en leveranciers. Ook bleef de school tijdens het werk gewoon in gebruik en moest de bouwer rekening houden met de omwonenden. Allemaal factoren die stuk voor stuk een fikse uitdaging vormden voor het team van K_Dekker.

GYMZAAL

De ondergrondse gymzaal met kleedruimtes en sanitair heeft een bruto vloeroppervlak van 1300m2. Allereerst zijn 126 damwanden drukkend aangebracht. Vervolgens is de bouwkuip ontgraven: 10.500 kuub grond! De betonnen vloer van de kelder is komen te rusten op 148 trillingsvrij geboorde combipalen. Ook werd een spanningsbemaling inclusief ontijzeringsinstallatie aangebracht. K_Dekker werkte de gymzaal mooi af met vouwwanden, akoestische binnenwandbekleding, houten binnenkozijnen, tegelwerk, sportvloer en realiseerde er de totale E&W-installatie. Op het maaiveld boven de gymzaal realiseerde K_Dekker vervolgens de pannaveldjes, de bestrating en boomaanplant.

SERRE

De serre dient als studieruimte en heeft een bruto vloeroppervlak van 350 m2. De serre is casco opgeleverd. K_Dekker heeft een kanaalplaatvloer gelegd op funderingsbalken die deels op de kelderwand rusten en aan de andere zijde verankerd zijn met trekpalen. Op de buitengevel zijn prefab gevelelementen geplaatst. Deze zijn gemaakt van beton met ingestorte stenen. De binnengevel is opgebouwd uit HSB-elementen. De serre heeft een stalen hoofddraagconstructie gekregen, een houten balklaag dakconstructie en aluminium kozijnen. Het dak met geïntegreerde daklichten is uitgevoerd in gepatineerd zink. Kortom: het geheel heeft een luxe uitstraling gekregen.