HOME | NIEUWS | ZES BETONFUNDATIES VOOR PLAATSEN WINDTURBINES

ZES BETONFUNDATIES VOOR PLAATSEN WINDTURBINES

Realisatie zes betonfundaties tbv Windpark EWI

Gepubliceerd op

Tijdens de mooie zonsopgang werkt K_Dekker aan windpark EWI in Dronten, waar onze vaklieden de Tensar Stratum cellen aan het afvullen zijn. Met een hydraulisch bedienbare big bag vuller, welke hier uitermate geschikt voor is, wordt het gehele cellensysteem afgespannen en gevuld met menggranulaat. Daarna wordt er nog ca 15 cm bovenop de stratum cellen aangevuld en het gehele pakket met een zware trilwals afgetrild.

In opdracht van Windpark EWI realiseert K_Dekker zes betonfundaties (L30xB25xD1,45 meter) voor het plaatsen van zes windturbines van windturbine bouwer Siemens Gamesa. De windturbine bestaat uit drie onderdelen; de mast, gondel en de bladen. De gondel weegt ca. 65 ton en wordt op zo’n 80 meter hoogte op de mast gemonteerd. Hiervoor dient dus een zeer grote kraan (zogeheten 1000 tonner) te worden ingezet. De zware kraan kan niet zomaar op het bestaande maaiveld worden geplaatst om te hijsen. Die ondergrond is veel te zacht, het bestaat namelijk uit zo’n 2-4 meter klei met daaronder een dikke laag veen tot zo’n 8 meter diepte. De kraan zal zonder een verbeterde ondergrond niet kunnen hijsen omdat de enorme krachten de hierbij vrijkomen niet over kan brengen op de stempels (tegendruk). Daarom realiseren we bij elke windturbine een kraan-opstelplaats voor het plaatsen van de nieuwe windturbines. 

PROJECTINFORMATIE

Realisatie zes betonfundaties tbv Windpark EWI

Dronten

Langs de provincialeweg N710 in Dronten, ligt Windpark EWI. hier staan sinds 2002 7 windturbines (type Vestas V80). Zes hiervan worden vervangen voor het type Gamesa G80. Hiervoor realiseert K_Dekker zes betonfundaties, die dienen als kraan-opstelplaatsen voor het plaatsen van deze nieuwe turbines. De zevende turbine blijft staan en blijft tijdens de bouw operationeel.

NIEUWSBRIEF