Elektriciteitsstations
Groen licht voor de elektriciteitsstations
Complete elektriciteitsstations aanleggen – dat doen we nog niet. Wel zijn we steeds vaker betrokken bij de bouwkundige en voorbereidende werkzaamheden voor zulke schakelstations. Doordat de vraag naar (groene) elektriciteit in Nederland toeneemt – zeker nu steeds meer woningen en bedrijven gasloos worden – willen de energiebedrijven de distributie van elektriciteit verder optimaliseren. Elektriciteitsstations – ook wel schakelstations of onderstations genoemd – zijn daarvoor onmisbaar.
De precieze bouwkundige werkzaamheden die K_Dekker uitvoert bij een schakelstation verschillen per locatie. En vaak is het werk multidisciplinair van aard. We realiseren betonnen fundaties, onderkeldering van het complex, vloeistofdichte vloeren, mantelbuizen, prefab kabelgoten, tijdelijke kraanopstelplaatsen, schakeltuinen, CDG-gebouwen, schakelhallen, gebouwgebonden installaties, om maar wat te noemen. In veel projecten werken we dan ook intensief samen met collega’s van andere afdelingen van K_Dekker. We maken optimaal gebruik van de aanwezige kennis en expertise in ons bedrijf, en passen waar dat kan innovatieve technieken toe. Niet zelden leggen opdrachtgevers daarom ook ontwerp en engineering bij ons neer.
Nooit hetzelfde
We beperken ons bij K_Dekker trouwens niet alleen tot elektriciteitsstations. Ook kwamen we in actie bij de nieuwbouw van twee batterijopslag locaties in Lelystad die gewonnen groene energie moet opslaan – de ontbrekende schakel in de energietransitie – en waren we betrokken bij de aanleg van diverse 150/20kV-transformatorstations in het land. Vaak werkt het team van K_Dekker ook het terrein rondom het elektriciteitsstation netjes af: bestrating, hekwerk rondom, toegangspoort en groeninrichting. We noemen onszelf niet voor niets veelzijdige bouwers.
Duurzaam op één
Duurzaamheid staat bij veel van onze opdrachtgevers in deze branche op één. Geen wonder: de energietransitie is in veel gevallen de aanjager van het project. Niet alleen duurzame energie telt, maar ook duurzaam materiaalgebruik is een issue. We werken in sommige projecten met circulaire bakstenen of ander gerecyclede materialen. En we treffen technische maatregelen die de duurzaamheid van het project als geheel een boost geven. Denk aan zonnepanelen, goede ventilatie, optimale isolatie en geluiddichtheid van het complex.
Niet onbelangrijk: de nieuwe elektriciteitsstations komen soms midden in nieuwe woonwijken te staan. Dan wil het oog ook wat. Zo worden de gevels van de complexen regelmatig verfraaid met bijzonder metselwerk en de daken voorzien van sedumbeplanting en nestkasten. Groen, groener, groenst gaat hier dus wel heel letterlijk op.