Milieu telt

Duurzaamheid is een van de uitgangspunten in onze projecten én in onze organisatie. We adviseren opdrachtgevers proactief over concrete duurzaamheidsmaatregelen die ze kunnen treffen, bijvoorbeeld rondom CO2-reductie. Bouwprojecten beoordelen we op verschillende milieutechnische aspecten. Daarbij zoeken we altijd naar een balans tussen financiële en maatschappelijke meerwaarde.

Hybride graafmachines

De hybride graafmachines van K_Dekker verbruiken zo’n twintig tot dertig procent minder diesel dan de reguliere graafmachines. Twee machines zijn voorzien van 3D GPS waardoor de kraanmachinist heel precies kan graven. Verder zijn ze ook nog eens een stuk stiller – fijn voor de machinist én de omwonenden. De Euro 6-vrachtwagens van K_Dekker mogen rijden in de milieuzones van de grote steden. Bovendien rijden die trucks zelden leeg – laden en lossen wordt strak gecoördineerd. Geen onnodige ritten dus en veel minder CO2-uitstoot. Verder rijdt er op de Werf in Krabbendam een elektrische heftruck. 

Innovatie is big business

Innovatie en duurzaamheid zijn bij K_Dekker al jaren ‘big business’. Het hoofdkantoor in Warmenhuizen dat K_Dekker zelf heeft gebouwd heeft geen gasaansluiting en wordt verwarmd met een WKO-installatie. Op het dak van het hoofdkantoor én dat van de staal- en timmerfabriek in Krabbendam liggen meer dan vierhonderd zonnepanelen. Op bouwlocaties zetten we lichtmasten op zonne-energie in. Op diverse projecten draaien we met hybride aggregaten. Ook gebruiken we elektrische stampers en hybride trilplaten. 

Elektrisch rijden

We stimuleren elektrisch rijden door onze medewerkers. Op het parkeerterrein bij ons hoofdkantoor in Warmenhuizen staan voor dertig auto’s oplaadpalen. Bezoekers en medewerkers kunnen hier hun elektrische auto opladen met stroom opgewekt door onze eigen zonnepanelen. Sowieso wordt al onze overige elektriciteit opgewekt door Nederlandse windmolens. 

Op de Werf in Krabbendam – onze staal- en timmerfabriek – zijn in 2020 geïsoleerde dakpanelen gelegd. Alle verlichting in onze panden is LED, ook in onze units. Die zijn trouwens ook geïsoleerd en uitgerust met modulerende elektrische kachels, bewegingsmelders en deurdrangers. 

CO2-reductie

CO2-reductie is een belangrijke pijler van ons beleid. We zoeken voortdurend naar technische innovaties en passen onze werkwijze in projecten aan om de CO2-uitstoot serieus en blijvend terug te dringen. Ook conformeren we ons aan de CO2-prestatieladder van SKAO – K_Dekker zit al een aantal jaar op de vijfde, dus hoogste trede. Dat levert behalve milieuwinst en kostenbesparingen ook commercieel voordeel op.

We werken concreet aan de CO2-reductie bij betonmortel – een van de drie door ons meest gebruikte bouwproducten. We kopen uitsluitend in bij leveranciers met het Beton Bewust keurmerk en streven naar de kortst mogelijke reisafstand tussen bouwlocatie en betoncentrale. Bij voorkeur zetten we een hybride mixer in.