HOME | projecten | Nieuwbouw sporthal Elzenhagen
PDF

Nieuwbouw sporthal Elzenhagen

Amsterdam

In Amsterdam Noord realiseert K_Dekker in 2022 een duurzame en hoogwaardige sporthal met maar liefst vier zalen en een inpandige fietsenstalling. Dankzij het bijzondere metselwerk op de gevel is Sporthal Elzenhagen straks een echte eyecatcher. Verder krijgt het gebouw zonnepanelen, regenwateropvang voor hergebruik en de eerste de eerste glazen wedstrijd sportvloer van Nederland met LED belijning.  Zo kan de vloer worden aangepast aan de sport die wordt gespeeld, een innovatieve primeur! Met een strak plan van aanpak zijn de belangen van de gemeente, de omwonenden én de toekomstige beheerder gewaarborgd.


Amsterdam 01 augustus 2023 5.000.000 - 10.000.000 Gemeente Amsterdam

Nieuwbouw sporthal Elzenhagen

Omzet 5.000.000 - 10.000.000
Contractvorm UAV
Opdrachtgever Gemeente Amsterdam
Architect L I A G architecten en bouwadviseurs
Opleverdatum 01 augustus 2023
In realisatie
Locatie Amsterdam

De totale oppervlakte van de nieuwe sporthal is 4508 vierkante meter, verdeeld over drie bouwlagen, waarvan een deel ondergronds. Sporthal Elzenhagen komt te liggen tussen een nieuwe atletiekbaan en een bestaande woonwijk. Ook komt na oplevering van de sporthal de nieuwe middelbare school Technasium op het terrein. De gevel van de sporthal wordt uitgevoerd in baksteen – Amsterdamse School – en gaat qua uitstraling dan ook mooi op in de omgeving. Bovendien worden in het metselwerk de drie Andreaskruizen – het karakteristieke logo van de stad Amsterdam – en een aantal sporters afgebeeld. Daglicht komt binnen door hoog geplaatste horizontale raamstroken.

MILIEU VOOROP

Duurzaamheid was een sleutelbegrip bij Sporthal Elzenhagen. K_Dekker heeft daar op meerdere manieren op ingespeeld. Zo wordt voor de HSB-elementen gebruikgemaakt van cellulose-isolatie (papier en karton) en wordt er in de volle breedte van het project gewerkt met materialen die een minimale impact hebben op het milieu. Doel is om de MPG-score (Milieuprestatie Gebouwen) onder de door Amsterdam gestelde bovengrens van € 0,70 per vierkante meter bruto vloeroppervlak te houden.

De bouw van de sporthal gebeurt in vier fases: de start is begin tweede kwartaal 2022, de oplevering staat gepland voor tweede kwartaal 2023. In de omgeving worden tegelijkertijd ook andere projecten gerealiseerd. Zo komen er ook een nieuwe basisschool (die bouw is al gestart, oplevering augustus 2022) en een middelbare school (start begin vierde kwartaal 2022, oplevering na eerste kwartaal 2023). Grenzend aan de projectlocatie is bovendien een woonwijk. Om te zorgen dat omwonenden tijdens de realisatie zo min mogelijk hinder ondervinden, heeft K_Dekker een strak plan van aanpak opgesteld met concrete maatregelen op gebied van bereikbaarheid en logistiek, leefbaarheid, veiligheid en communicatie.

MINIMALE HINDER

Zo werkt het projectteam onder meer met een just-in-time leveringssysteem voor materialen en prefab installatiedelen. Voor en tijdens het project informeert het bouwteam de buurt via bewonersbrieven en informatieborden in meerdere talen. K_Dekker werkt al sinds 2012 volgens de gedragscode van de Stichting Bewuste Bouwers. Medewerkers beschikken over concrete handvatten om bewust, met oog voor de omgeving, milieu en veiligheid met minder hinder te werken.

HELEMAAL BIM

Eenmaal opgeleverd moet de sporthal ook circulair kunnen worden onderhouden door het gemeentelijk vastgoedbedrijf. In een gedetailleerd BIM uitvoeringsplan zijn alle eisen en specificaties opgenomen. Dat betekent concreet dat het team van K_Dekker BIM volledig heeft verweven in zijn werkmethode, waarbij alle verschillende disciplines vanuit één integraal ontwerp werken. Zo zijn de bouwers altijd in control: op onvoorziene vertragingen, afwijkingen of scopewijzigingen kunnen ze direct reageren. Bovendien verloopt dankzij BIM de overdracht van de sporthal aan de gemeente straks heel soepel – alle specificaties en knowhow over het gebouw zijn vastgelegd in één helder overzicht.

_Nieuws over dit project

Een wedstrijdje duurzaam en slim

Als het ergens gonst van de bouwactiviteiten en nieuwe initiatieven dan is het wel in Amsterdam Noord. De gemeente gaat daar mee met de groei van de stad door compleet nieuwe wijken uit de grond te st...
Lees verder

Eerste paal hypermoderne sporthal Elzenhagen

Een feestelijk moment in Amsterdam dinsdagmiddag. Wethouder Simone Kukenheim (Sport) van Gemeente Amsterdam en algemeen directeur Ron Oudeman hebben symbolisch de eerste paal geslagen voor de hy...
Lees verder