HOME | nieuws | Een wedstrijdje duurzaam en slim

Een wedstrijdje duurzaam en slim

Nieuwbouw sporthal Elzenhagen

Gepubliceerd op

Als het ergens gonst van de bouwactiviteiten en nieuwe initiatieven dan is het wel in Amsterdam Noord. De gemeente gaat daar mee met de groei van de stad door compleet nieuwe wijken uit de grond te stampen, inclusief alle nodige voorzieningen, en doet dat ook met oog voor de toekomst. “Duurzaam en innovatief spelen hier om de (sportieve) winst.”

Sporthal Elzenhagen wordt de allereerste sportzaal in Nederland met een officieel door het NOC-NSF goedgekeurde glazen sportvloer met led-verlichte lijnen. De tophandbalsters van VOC en de gymmende leerlingen van de middelbare scholen in de buurt profiteren daar direct van. “In plaats van een vloer waarop voor alle mogelijke zaalsporten vaste belijning in verschillende kleuren is aangebracht, monteren we hier een razend innovatieve, glazen vloer waarbij je met één druk op de knop kunt bepalen of je belijning wilt voor handbal, zaalvoetbal, volleybal of een andere sport”, legt projectleider Emile Kuijn uit.

Het complex bestaat straks uit vier sportzalen, een kantine, tientallen kleedkamers en een fietsenkelder. Op het dak komen zonnepanelen en het metselwerk op de gevel krijgt een reliëf van sporters en de drie bekende Andreaskruizen: echt een eyecatcher in de woonwijk die er nog omheen gebouwd gaat worden. De eerste paal ging begin april in de grond, naar verwachting wordt de sporthal medio 2023 opgeleverd en ook in gebruik genomen.

BIM met stip op één

Duurzaamheid en circulariteit, BIM én strak omgevingsmanagement waren voor de gemeente Amsterdam de belangrijkste gunningscriteria in dit project. “Zeker onze harde BIM-eis valt op. Niet alleen zeer nuttig voor een optimale voorbereiding en om de faalkosten tot een minimum te reduceren, maar ook om na de ingebruikname goed zicht en grip te hebben op de beheers- en onderhoudskosten”, vertelt Sander ten Hoven. De bouwmanager van het Projectbureau van de gemeente Amsterdam is al sinds de aanbesteding nauw betrokken bij het project en enthousiast over de gekozen BIM-strategie. “Doordat het complete pand tot in details in 3D getekend is, kun je straks makkelijk zien hoeveel tijd en geld er gemoeid is met bijvoorbeeld schilderwerk.” Zo kijkt tendercoördinator Tom Dekker van K_Dekker er ook naar. “Dankzij onze ruime ervaring met BIM weten we dat alle betrokkenen – van installateur tot opdrachtgever – er op een of andere manier van profiteren. Dat het fysieke bouwproces door BIM minder tijd kost is voor omwonenden natuurlijk het prettigst.”

Duurzame ambities

Omdat Amsterdam in de sporthal ook zijn duurzame ambities voor de stad wil terugzien heeft K_Dekker dat op verschillende manieren uitgewerkt in het plan, onder meer met een just-in-time levering om het aantal transportbewegingen te minimaliseren. “Verder zoeken we tijdens de realisatie naar manieren om de duurzaamheidsambitie van het gebouw vorm te geven en zo goed mogelijk te bewaken. Hiervoor gebruiken we de MKI – milieukostenindicator – die is gesteld op 0,7. Ik kan je verzekeren dat dat een enorme uitdaging is en in deze tijden feitelijk nog topsport ook”, grapt Emile Kuijn. Want bepaalde kwaliteit staal, specifieke houtproducten en andere materialen zijn steeds lastiger verkrijgbaar, levertijden worden met de dag onzekerder en de prijzen staan onder druk. “Je merkt nu pas goed hoe afhankelijk we soms zijn van het buitenland.”

Fietsende kinderen

En dan het laatste punt: de omgeving. Vlakbij de sporthal in aanbouw staan tijdelijke units voor studenten en statushouders. Naast de sporthal wordt een basisschool gebouwd die in september open gaat en in november wordt gestart met de bouw van een middelbare school tegen de achterzijde van het pand. “Een hoop factoren waar je als bouwbedrijf zeer bewust rekening mee moet houden qua veiligheid en logistiek. Nauwkeurig plannen en afstemmen is hier echt een vereiste. Zeker omdat de omliggende gebouwen relatief veel kwetsbare verkeersgebruikers aantrekken, namelijk jonge fietsers en voetgangers”, benadrukt Sander ten Hoven.

Gelukkig is veiligheid op en om de bouwplaats al jaren topprioriteit bij K_Dekker – sinds kort zitten ze officieel op trede 4 van de Veiligheidsladder. Emile Kuijn: “Met continue en duidelijke communicatie met alle betrokkenen, een scherpe analyse van mogelijke risico’s en knelpunten, en onze ‘we werken veilig, of we werken niet’-aanpak geven we ook hier veiligheid absoluut voorrang.”

 

PROJECTINFORMATIE

Nieuwbouw sporthal Elzenhagen

Amsterdam

In Amsterdam Noord heeft K_Dekker een duurzame en hoogwaardige sporthal gerealiseerd met maar liefst vier zalen en een inpandige fietsenstalling. Dankzij het bijzondere metselwerk op de gevel is Sporthal Elzenhagen een echte eyecatcher. Verder heeft het gebouw zonnepanelen, regenwateropvang voor hergebruik en de eerste de eerste glazen wedstrijd sportvloer van Nederland met LED belijning.  Zo kan de vloer worden aangepast aan de sport die wordt gespeeld, een innovatieve primeur! Met een strak plan van aanpak waren de belangen van de gemeente, de omwonenden én de toekomstige beheerder gewaarborgd.

NIEUWSBRIEF

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.