HOME | nieuws | _INFRA | Bruggetje hier, bruggetje daar

Bruggetje hier, bruggetje daar

Aanleg 10 verkeersbruggen woonwijk De Keyser

Gepubliceerd op

De nieuwe woonwijk De Keyser in Middenbeemster heeft alle karakteristieke kenmerken van de ingepolderde Beemster: het vierkante stratenpatroon, de vele sloten… Hoe nieuw ook, de wijk is honderd procent Beemster. K_Dekker realiseert er tien betonbruggen en vijf bruggen met composietdekken.

De tien betonbruggen verbinden straks de verschillende straten in de nieuwbouwwijk De Keyser en zijn bedoeld voor al het verkeer. De andere vijf bruggen zijn voetgangersbruggen en één zogenaamde calamiteitenbrug. Het team van K_Dekker heeft de coördinaten doorgekregen van de plekken waar de bruggen moeten komen, want de wijk zelf bestaat nog niet. “We doen het echt van a tot z”, vertelt Co Oudejans, uitvoerder bij K_Dekker.

 

Fraaie brugleuningen

Dat houdt in dat het team het voorbereidende grondwerk doet, de brugpalen heit, de in het werk gestorte taludbekleding en de damwandbeschoeiing onder de brug maakt, betonnen landhoofden stort, de prefab betonnen liggers en randliggers plaatst en van dwarswapening voorziet en het dek en de vleugels zelfs stort. “Last but not least: we maken en monteren ook de bijzondere leuningen. Bij vier bruggen is in de stalen leuning het voor de Beemster zo kenmerkende slotenpatroon verbeeld. Dat ziet er bijzonder fraai uit”, zegt Co Oudejans.

De leuningen worden uitgewerkt door de werkvoorbereider en in de werkplaats van K_Dekker in Krabbendam gemaakt door de eigen lassers. “Vandaaruit gaan ze via de verzinkerij en coater naar Middenbeemster waar wij ze plaatsen.”

Vrij vertrouwd

Hoewel exact is vastgelegd en uitgetekend waar de bruggen komen en waar leidingen en duikers liggen of moeten komen te liggen, stuit het team van K_Dekker soms toch op niet-kloppende situaties of gekke hoeken. “Op papier klopt het allemaal precies, maar de praktijk is vaak toch wat weerbarstiger”, erkent directievoerder Martijn Nanninga van Beemster Compagnie. Al is dat ook weer niet zo heel bijzonder, en al helemaal geen onoverkomelijk probleem. “Dat K_Dekker al die oneffenheden steeds weer weet weg te poetsen en dat het ze altijd lukt om het tóch passend te maken – daar kijk ik helemaal niet meer van op.”

Martijn Nanninga heeft al eerder met K_Dekker samengewerkt in andere projecten waar hij bij betrokken was als projectleider of directievoerder. “We kennen elkaar goed, ik heb groot vertrouwen in hun ervaring en expertise.” Hij stuurt het team dan ook alleen in grote lijnen aan. Dat werkt prima, vindt ook Co Oudejans: “Wij gaan sowieso altijd voor een kwalitatief goed eindproduct, we willen wel dat het er mooi afgewerkt uitziet.”

 

PROJECTINFORMATIE

Aanleg 10 verkeersbruggen woonwijk De Keyser

Middenbeemster

In Middenbeemster is een nieuwe duurzame woonwijk in aanbouw met circa 590 nieuwbouwwoningen in nieuwbouwwijk de Keyser. De opzet van het plan is typisch ‘des Beemsters’, met polder- en waterwegen die de hoofdverdeling bepalen en kleine aftakkingen in de vorm van fietspaden, wandelroutes en groenzones. K_Dekker heeft opdracht gekregen om in deze ‘dorpse’ woonwijk de verbindingen te leggen door in totaal tien nieuwe verkeersbruggen te realiseren.

 

NIEUWSBRIEF

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.