HOME | nieuws | _INFRA | Nieuwe brug? Zie je niks van!

Nieuwe brug? Zie je niks van!

Naarden

Gepubliceerd op

Dat er een half jaar hard is gewerkt aan de renovatie en versterking van de meer dan honderd jaar oude, monumentale brug bij Naarden is aan de buitenkant nauwelijks te zien. Toch verdient juist deze technisch uitdagende klus wél een plek in de schijnwerpers.

“Het was continu meten, rekenen en manoeuvreren op een krappe werklocatie”, vertelt projectleider Emile Kuijn. Maar het resultaat mag er zijn: de monumentale boogbrug bij de Oud Blaricummerweg in Naarden voldoet weer helemaal aan de huidige eisen voor zware verkeersbelasting met behoud van het monumentale karakter. Toch is van al die verbeteringen – zeker van de versterking – vrij weinig te zien. “Passerende weggebruikers valt soms alleen de nieuwe asfaltlaag op. De versterking is dan ook heel ingenieus geconstrueerd: feitelijk zweeft de flinterdunne, supersterke nieuwe betonnen brug boven de oude boogbrug”, legt Emile Kuijn uit. Van de monumentale brug is met name het metselwerk hersteld waardoor de bijzondere bouwkundige details in de relingen beter opvallen. De houten fietsbruggen aan weerszijden van de boogbrug heeft K_Dekker compleet vervangen door duurzame, composieten exemplaren. Alles uiteraard in overleg met en na goedkeuring door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. “In dit toch wel complexe project werkten we in bouwteam intensief samen met de gemeente Gooise Meren en met ingenieursbureau RPS. K_Dekker was eindverantwoordelijk voor de volledige engineering en de uitvoering”, vertelt Emile Kuijn.

Zwevende brug

Het meest onzichtbare en voor dit project tegelijkertijd het meest in het oog springende aspect is dus die nieuwe ‘zwevende’ brug. “Simpel gezegd: we hebben een brug over een brug gebouwd. Via gaten in de oude landhoofden hebben we nieuwe paalfundaties geschroefd, die net boven de oude boogconstructie uitkomen, en daarbovenop betonnen landhoofden met daartussen een deels prefab betonnen dek. Dat gewapende betonnen brugdek is uiterst dun én uiterst sterk”, zegt Emile Kuijn. Die combinatie – slank én sterk – vereiste op zichzelf al heel wat rekenwerk, dat er ook nog diverse leidingen en kabels doorheen moesten werd helemaal puzzelen. “Uiteindelijk zijn elektra-, gas- en waterleidingen door het nutsbedrijf verlegd via een nieuwe buis onder de brug – glasvezel en persriool zijn wel in het brugdek verwerkt.”

Betrokken buren

Pal naast de brug staan twee voormalige dienstwoningen. K_Dekker heeft de bewoners van begin af aan heel bewust bij het werk betrokken – ze zaten er ook letterlijk met hun neus bovenop. “Maandenlange wegafsluiting, groot werk pal voor je huis: dan is goede communicatie echt een must. En voor ons team niets bijzonders, we houden altijd rekening met de belangen van omwonenden en passanten.” Dat kan Dave Groot, technisch manager bij de gemeente Gooise Meren alleen maar beamen. “Niet alleen de bewoners waren zeer betrokken, de belangstelling van inwoners verderop was ook groot.”

De gemeente Gooise Meren, die bestaat uit de stadjes Muiden, Naarden en Bussum, is al jaren bezig met dit specifieke renovatieproject. “De brug ligt op een belangrijke doorgaande verkeersroute tussen Naarden en het verderop gelegen Huizen. Drukke buslijnen moesten verlegd en al het verkeer – ook voetgangers en fietsers – moest tijdens het werk worden omgeleid. Een weg die een half jaar dicht gaat – dat duurt dan lang”, vertelt Dave Groot. Extra fijn dat de monumentale en ‘zwevende’ brug nu weer tientallen jaren mee kan.

NIEUWSBRIEF

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.