HOME | nieuws | Renovatie van monumentaal hotel

Renovatie van monumentaal hotel

Ver- en nieuwbouw hotel en woning

Gepubliceerd op

Aan de dijk in Durgerdam komt op een idyllische plek een al even idyllisch hotel. Een oud rijksmonument wordt daar door K_Dekker verbouwd tot luxe hotel met restaurant en in totaal veertien kamers. Pal ernaast komt ook nog een nieuwe dijkwoning in de typische stijl van Durgerdam. “Niets is standaard in dit project.”

 “Feitelijk bestaat het project uit drie parallel lopende deelprojecten. Een rijksmonument aan de dijk en een daarachter gelegen recenter pand: deze twee gebouwen worden gerenoveerd tot een luxe hotel met restaurant. Naast het hotel komt dan nog een nieuw te bouwen dijkwoning”, vertelt Rick Vredenburg, werkvoorbereider bij K_Dekker. Een gespecialiseerde restauratie-aannemer heeft het rijksmonument eerder volledig ontmanteld en weer casco opgebouwd – K_Dekker realiseert nu in bouwteam de afbouw van het hotel en de nieuwbouw van de dijkwoning.

Bouw en coördinatie

“K_Dekker hebben we vanwege hun ervaring met complexe projecten aangetrokken voor de bouw én de coördinatie van het totale project waarbij installatie-, interieur- en overige werkzaamheden door derden nauw op elkaar moeten worden afgestemd”, legt Nick Rook van Aedes Real Estate uit. Ondertussen staat er ook flink wat druk op de planning. “Sommige onderdelen van het interieurontwerp zijn nog niet helemaal uitgekristalliseerd. Daarnaast loop je in een monumentaal pand onvermijdelijk tegen verrassingen aan”, zegt Nick Rook.

Details tellen nadrukkelijk bij dit hotel in Durgerdam. Dat zie je niet alleen terug in de monumentale buitenkant, maar ook in de Durgerdamse inrichting. “Van kunstzinnig stucwerk in het restaurant tot de lichtinval en kleurschakeringen in de verschillende hotelkamers. Soms stoten we desondanks in bouwkundig opzicht inderdaad ons hoofd. Ergens is dat natuurlijk inherent aan het werken in een monumentaal pand”, vertelt Rick Vredenburg. “In bestaande panden is de situatie toch vaak net even anders dan in eerste instantie werd aangenomen. Eigenlijk is het dan ook de grootste uitdaging om als projectteam snel met creatieve oplossingen te komen zodat de bouw snel weer verder kan. Je merkt daarbij dat het van cruciaal belang is dat de opdrachtgever en architect dagelijks aanwezig zijn op de bouw.”

 

Karakteristieke kamers

Qua ontwerp is het een absoluut uniek project, elke hotelkamer is anders. “De interieurarchitect heeft zich daarbij laten inspireren door de natuurrijke omgeving en de lokale historie. Dat zie je bijvoorbeeld terug in karakteristieke houten elementen en typische kleurencombinaties die de omgeving en de geschiedenis van het dorp verbeelden”, vertelt Nick Rook. Aedes Real Estate herontwikkelt monumentale panden. “Voorheen trokken we externe partijen aan om de hotels hierin te exploiteren. Vanaf dit jaar pakken we dat zelf op, Durgerdam als eerste in een reeks.”

Technisch uitdagend

Technisch zijn er de nodige uitdagingen. Niet alleen vanwege de monumentale status en het bijzondere interieur, maar ook in bouwkundig opzicht. De houten gevels en daken van de dijkwoning worden bijvoorbeeld volledig prefab gemaakt, de engineering hiervoor loopt al.

PROJECTINFORMATIE

Ver- en nieuwbouw hotel en woning

Durgerdam

Eén project, min of meer drie panden en een veelvoud aan uitdagingen. De afbouw van een rijksmonument tot luxe restaurant met vier hotelkamers, de afbouw van een tweede gebouw tot hotel met tien kamers en de nieuwbouw van een dijkwoning in de typische stijl van Durgerdam er pal naast: bij dit project draaide alles om de bijzondere details en de kwaliteit van de afwerking. Punten scoren met design én techniek. Eén ding is zeker: niets was standaard in dit project. Van het kunstzinnige stucwerk in het restaurant tot de lichtinval en de kleurschakeringen in de afzonderlijke hotelkamers: de architect en de interieurdesigners hebben over elk detail nagedacht.

NIEUWSBRIEF

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.