HOME | nieuws | Werk aan de werf

Werk aan de werf

Nieuwbouw ter uitbreiding gemeentewerf

Gepubliceerd op

Dat de gemeentewerf van Den Helder extra ruimte nodig had om de voertuigen droog en warm te kunnen stallen én dat de gemeente zelf een geschikte plek zocht voor de servers viel toevallig goed samen. K_Dekker bouwde een goed geïsoleerde loods aan de bestaande loods vast en realiseerde ook de inpandige MER-ruimte. “Geen complex werk, maar de tijd zat ons wel op de hielen.”

Voor de realisatie van de MER-ruimte – MER staat voor Main Equipment Room – en de loods moest er een onderheide betonvloer voorzien van stalen buispalen aangelegd worden, plus een stalen hoofddraagconstructie, dakisolatie, kalkzandstenen binnenwanden en buitengevelbekleding. Ook zorgde K_Dekker dat de E&W-voorzieningen van de ruimte werden geïnstalleerd, zodat de serverruimte daarna door de gemeente zelf ingericht, geinstalleerd en in gebruik genomen kon worden. In september 2021 startte K_Dekker met de werkzaamheden.

“En dat liep van begin af aan enorm gesmeerd. Eigenlijk zat alles mee: de materialen werden op tijd geleverd, de juiste mensen en machines waren op de juiste momenten beschikbaar en het was precies op de goede dagen droog weer”, vertelt Monique Lampe, projectleider namens K_Dekker. En dus werd de strakke deadline die de gemeente op het project had geplakt gewoon gehaald: in iets meer dan drie maanden was het hele project uitgedacht, ontworpen, berekend en uitgevoerd. “Binnen die termijn opleveren was een zeer belangrijke deadline: de gemeente wilde de servers op tijd installeren en operationeel hebben.”

 

Risico’s afwegen

Met zoveel tijdsdruk was het team van K_Dekker extra scherp op mogelijke risico’s. “Die knelpunten hebben we ook minutieus doorgenomen met de opdrachtgever. We wilden geen van beiden voor verrassingen komen te staan. Maar toevallig viel het kwartje in dit project steeds de goede kant op”, zegt Monique Lampe. Dat kan Guido Meijer, de terrein- en wagenparkbeheerder van de gemeentewerf beamen. “Dankzij alle duidelijke afspraken liep de samenwerking bovendien uitstekend. Tijdens de verbouwing ging ons werk op de werf namelijk gewoon door. Toch stonden er op hooguit drie van de honderd dagen bijvoorbeeld auto’s in de weg. En dat werd met één belletje opgelost.”

Dat K_Dekker het ontwerp van de loods en de MER-ruimte grotendeels zelf had uitgewerkt bleek een belangrijk voordeel bij een aantal kleine maar cruciale bouwkundige aanpassingen. “Doordat we het plan perfect kenden, konden we ook snel schakelen als dingen net even anders moesten. Dit werk was technisch gezien misschien niet zo complex, qua afstemming en flexibiliteit zaten we wel op het hoogste level”, vertelt Monique Lampe.

 

PROJECTINFORMATIE

Nieuwbouw ter uitbreiding gemeentewerf

Den Helder

Nog voor 2022 wil de gemeente Den Helder een nieuwe dataserver operationeel hebben. Daarvoor moet een Main Equipment Room – een MER-ruimte – opgetuigd worden op de gemeentewerf. K_Dekker breidt daarvoor de bestaande loodsen op de werf uit met een compleet nieuw gebouw.

NIEUWSBRIEF

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.