K_Dekker bouw & infra b.v. is sinds de oprichting in 1963 door Klaas Dekker onlosmakelijk verbonden met Warmenhuizen en Krabbendam. Dat is geen toeval: het familiebedrijf koestert van begin af aan de relaties met medewerkers, klanten en omgeving, hanteert duidelijke kernwaarden en ontwikkelt een duurzame visie op de bouw. De focus op behoud van het goede en oog voor het nieuwe is typerend voor de aannemer. De geschiedenis van K_Dekker geeft in zekere zin dan ook een blik op de toekomst, waarin samen, trots, inspireren, vooruitstrevend en succes de tijdloze rode draad vormen. Wat begon met het plaatsen van schapenhekken langs de Westfriesedijk is het familiebedrijf inmiddels uitgegroeid tot een veelzijdig aannemingsbedrijf met circa 200 medewerkers en werkzaam in bijna alle bouwsectoren. Ondertussen is de derde generatie al actief in het familiebedrijf.

1963 Klaas Dekker begint zijn eigen bedrijf: Aannemingsbedrijf K. Dekker Krabbendam. Vanuit een slaapkamer, die als kantoortje wordt ingericht, in de woonboerderij in Krabbendam. Thuis heeft hij een gezin met vier jonge kinderen, waar zijn vrouw Maartje de zorg voor droeg. Dekker verzet heel veel werk in de ruilverkaveling voor andere aannemers: duikers, stuwen en andere kleine waterbouwwerken. In maart worden elk jaar kilometers schapenhek langs de West-Friese Omringdijk geplaatst. In deze beginperiode was het altijd hard werken. Langzaam maar zeker weten opdrachtgevers hem steeds beter te vinden. In die tijd schafte Dekker de eerste keten aan die hij wit verfde met zwarte letters – een slimme zet: nog steeds wordt K_Dekker daardoor overal herkend.

1975  Martin Jonker komt bij Dekker in dienst als calculator werkvoorbereider. Op dat moment werken er zeventien mensen. Klaas en Martin kennen elkaar omdat zij ooit buren waren, de onderlinge band is heel goed. Samen zien ze kansen om zelfstandig  werk aan te nemen en minder als onderaannemers te werken. Zo zijn de bruggen in het Twiske op één na allemaal door Dekker gebouwd.

1978 Het bedrijf koopt een stuk grond tegenover de boerderij van Klaas in Krabbendam. Daar bouwen ze een kantoor en werkplaatsen, en een woning. Dit kantoor en de werkplaatsen vormen het eerste echte, officiële hoofdkantoor van het dan nog kleine aannemingsbedrijf. Zoon Jan Gerrit Dekker start zijn eigen kraanverhuurbedrijf.

1980 De crisisjaren hebben ook hun weerslag op het aannemingsbedrijf. Klaas en Martin  zetten de schouders eronder. Door elke klus aan te nemen slaan ze zich door deze moeilijke periode heen: pijpleidingen in Groningen, onderaanneming in Friesland … K. Dekker Krabbendam heeft in de afgelopen zeventien jaar een goede reputatie opgebouwd in Noord-Holland en dat betaalt zich nu uit.

1982 Martin Jonker wordt adjunct-directeur en geeft enige tijd leiding aan het bedrijf tijdens een ziekteperiode van Klaas. Na diens herstel trekt gelukkig de economie weer aan en wordt het bedrijf groter en succesvoller. Een paar jaar later wordt Martin directeur – hij geeft leiding aan het bedrijfsbureau. Klaas is vaak op de werken te vinden waar hij de uitvoerders ondersteunt.

1987 Er breekt brand uit in het kantoor in Krabbendam. Met man en macht – niet in de laatste plaats met de eigen kinderen – wordt drie maanden lang gewerkt om de boel weer op te bouwen. Met succes.

1988 Klaas Jan Dekker, de tweede zoon van Klaas Dekker, komt in het bedrijf van zijn vader. Er kan geen twijfel meer over bestaan dat K_Dekker een familiebedrijf is. Klaas Jan heeft dan al wat jaren werkervaring opgedaan bij bouwbedrijf De Nijs uit Warmenhuizen.

1990 Klaas Dekker senior verkoopt zijn aandelen aan zoons Jan- Gerrit en Klaas-Jan en directeur Martin Jonker. Het overnametraject van de aandelen zal gedurende 5 jaar worden voltooid. Vanaf dat moment is K_Dekker bouw & infra een familiebedrijf van twee families.

1992 Klaas Dekker senior doet een stapje terug. Martin Jonker en de twee zoons van Klaas – Klaas Jan en Jan Gerrit – nemen het bedrijf van hem over. Het kraanverhuurbedrijf van Jan Gerrit wordt geïncorporeerd. Het familiebedrijf bestaat nu officieel uit twee families. Klaas Jan en Martin vormen de tweehoofdige directie; Jan Gerrit is nauw betrokken bij de uitvoering van de werken en bestiert de machinewerkplaats.

1996 K. Dekker Krabbendam is een van de eerste bedrijven in Noord-Holland dat ISO 9001 gecertificeerd is. Het certificaat bewijst dat alle werkprocedures goed beschreven zijn, dat er een protocol is in geval van calamiteiten. Wat het certificaat vooral laat zien is de vooruitstrevendheid van de organisatie. Het familiebedrijf wil vooroplopen in de markt als het op professioneel en veilig werken aankomt.

1997 Op 24 april overlijdt Klaas Dekker plotseling, 64 jaar oud. Een schok voor de familie en ook voor de inmiddels honderd medewerkers. Aannemingsbedrijf K. Dekker is tot dan toe vooral actief in de wat grotere werken. Omdat het bedrijf meer particuliere opdrachten wil, neemt het een klein aannemingsbedrijf over uit Bergen – dat noemen ze Dekker Bouw Bergen. De activiteiten worden aangestuurd vanuit Krabbendam.

2004 K. Dekker Krabbendam breidt verder uit: ook aannemingsbedrijf De Bie Beverwijk (een paar jaar later wordt dit De Bie & Seignette) dat vooral actief is op GWW en infra valt voortaan onder de vlag van Dekker. Hierdoor verbreedt K. Dekker zijn werkgebied én klantenbestand.

2005 Vanwege de gestage groei van K. Dekker Krabbendam treedt Marcel Stoop toe tot de directie – hij vervangt Martin Jonker. Martin blijft algemeen directeur in Dekker Beheermaatschappij Krabbendam BV. In de directie van het aannemingsbedrijf komt dan voor het eerst iemand die formeel geen familie is. Voor de waarden en aanpak van K. Dekker maakt het geen verschil: Marcel Stoop is minstens zo betrokken bij het familiebedrijf als Martin Jonker en Klaas Jan Dekker en draagt dat ook uit.

 

2008 Opnieuw uitbreiding voor het aannemingsbedrijf: met de overname van Sophia Engineering uit Schagen beschikt K. Dekker Krabbendam nu ook over een ingenieurstak. In 2012, na de opening van het nieuwe kantoor van K_Dekker in Warmenhuizen, neemt Sophia Engineering haar intrek op de eerste etage van het kantoor in Krabbendam.

2012 K. Dekker verhuist naar Warmenhuizen en viert daarmee zijn (bijna) 50-jarig bestaan. Het nieuwe hoofdkantoor is een echte blikvanger en gebouwd volgens de modernste en duurzaamste principes van dat moment. Daarmee wil de aannemer nadrukkelijk laten zien waar ze in hun projecten voor staan: vooruitstrevend, deskundig en vooral duurzaam.

2015 Ron Oudeman treedt toe tot de directie – hij neemt het stokje over van Marcel Stoop. Klaas Jan en Ron vormen nu samen het directieteam.

2016 De bedrijven K. Dekker, De Bie & Seignette Beverwijk en Dekker Bouw Bergen worden samengevoegd tot K_Dekker Bouw & Infra. Daarnaast blijf de handelsnaam Dekker kleinbouw ook actief.

2018 Dat K_Dekker een familiebedrijf is, lijdt geen twijfel. Van de zeven kinderen van Martin en Marjan Jonker, Jan Gerrit en Karin Dekker en Klaas Jan en Myriam Dekker – Simone en Lydia; Leonie, Tom en Robin; Leon en Maud – werken er vijf ook bij de onderneming in uiteenlopende functies. Er wordt een familiestatuut opgesteld: alle zeven kinderen worden certificaathouders van het familiebedrijf.

2019 Tamelijk onverwachts overlijdt Jan Gerrit Dekker, pas 60 jaar oud. Een groot verlies voor het bedrijf, en zeker voor de directe familie.

 

2021 Klaas-Jan doet een stap terug en stopt als directeur. Als vervanger treedt Arjen Bos toe tot het directieteam. Dat bestaat vanaf nu uit drie personen. Een bewuste keuze: het bedrijf is de laatste jaren hard gegroeid. Er werken inmiddels bijna tweehonderd mensen bij K_Dekker en ook de opdrachtenportefeuille wordt steeds groter. Dat betekent niet alleen meer werk. Goede en afgewogen beslissingen nemen vereist ook steeds meer expertise.