HOME | projecten | _INFRA | Realisatie bouwkuip Noordwest ziekenhuisgroep
PDF

Realisatie bouwkuip Noordwest ziekenhuisgroep

Alkmaar

Bodem onder het nieuwe ziekenhuis: een gigantische bouwkuip uitgraven en daarvoor damwanden, palen en grondinjectie plaatsen is sowieso al een hele klus. Dat doen pal naast een ziekenhuis dat operationeel moet blijven, is een uitdaging op zich. Makkelijk gezegd komt het erop neer om zo min mogelijk geluid te maken, zo min mogelijk trillingen te veroorzaken en ook nog rekening te houden met patiënten, artsen, omwonenden én bezoekers. En inderdaad: dat is makkelijker gezegd dan gedaan.


Alkmaar 01 juli 2022 5.000.000 - 10.000.000 Noordwest Ziekenhuisgroep

Realisatie bouwkuip Noordwest ziekenhuisgroep

Omzet 5.000.000 - 10.000.000
Contractvorm UAV
Opdrachtgever Noordwest Ziekenhuisgroep
Architect Gortemaker Algra Feenstra Architecten B.V.
Opleverdatum 01 juli 2022
In realisatie
Locatie Alkmaar
Radio uit

Vooraf heeft opdrachtgever Noordwest Ziekenhuisgroep veel knelpunten al opgelost; een aantal daarvan is samen met K_Dekker doorgenomen. Kort samengevat is het resultaat van die puzzel: de damwanden worden in de grond gedrukt (en niet getrild), de palen worden geboord (en niet geheid), er wordt niet gewerkt tijdens het rustuur voor patiënten (tussen 12u30 en 13u30) en natuurlijk blijft de radio uit. Met die slimme bouwtechnieken houdt het team van K_Dekker extra rekening met de omgeving – NWZ monitort bovendien alle trillingen en geluiden.

Parkeergarage

Eerder dit jaar heeft K_Dekker de locatie al bouwrijp gemaakt. De bouwkuip is de eerste stap naar een nieuw ziekenhuisgebouw waarin de operatiekamers, de spoedeisende hulp, de IC en de verpleegafdelingen complexe zorg moeten komen. Ook is het de basis van de nieuwe, ondergrondse parkeergarage van het ziekenhuis. Nadat alle funderingswerkzaamheden zijn verricht en de kuip is ontgraven, is de bouwkuip veranderd in een soort omgekeerde archeologische opgraving. Dan start het betonwerk.

De cijfers vertellen het hele verhaal: er wordt 25000 kuub grond afgegraven, bijna 5200 vierkante meter damwand geplaatst, er gaan 592 palen de grond in – bij elkaar goed voor ruim elf strekkende kilometer paal. Er wordt bijna 500 ton betonstaal en 3800 kuub beton in de constructie verwerkt. Na de afronding – de bouwkuip is naar verwachting klaar na de bouwvak van 2022 – start de nieuwbouw van dit deel van het NWZ.

Het ziekenhuis blijft al die tijd operationeel. Logisch dus dat de complete (ver)nieuwbouw van het hele ziekenhuis in Alkmaar, dat uit meerdere vleugels zal bestaan, ook gefaseerd wordt aangepakt. Het is de bedoeling dat het nieuwe ziekenhuis in 2035 helemaal ‘af’ is.

Foto: start nieuwbouw fase 1 op bouwterrein Noordwest locatie Alkmaar. Vlnr: Jurgen Sernee (raad van bestuur Noordwest), Peter Geerlings (projectdirecteur nieuwbouw Noordwest), Krijn Haasnoot (kinderarts en secretaris stafbestuur Noordwest), Ron Oudeman (algemeen directeur K_Dekker), Arjen Bos (dir. K_Dekker)

_Nieuws over dit project

Save the date! Dag van de bouw op 18 juni

Voor in de agenda of op de kalender! Tijdens de Dag van de Bouw stellen wij twee bijzondere projecten open voor publiek. Een unieke kans deze mooie werken eens van dichtbij te kunnen bekijken! ...
Lees verder

Ssst! De patiënt slaapt.

Wie pal naast een operationeel ziekenhuis een groot bouwproject moet uitvoeren, loopt tegen meer aan dan alleen technische en bouwkundige uitdagingen. Om te beginnen moet de op papier beloofde ‘...
Lees verder