HOME | nieuws | _BOUW | Ssst! De patiënt slaapt.

Ssst! De patiënt slaapt.

Realisatie bouwkuip Noordwest ziekenhuisgroep

Gepubliceerd op

Wie pal naast een operationeel ziekenhuis een groot bouwproject moet uitvoeren, loopt tegen meer aan dan alleen technische en bouwkundige uitdagingen. Om te beginnen moet de op papier beloofde ‘minimale overlast’ ook écht minimaal zijn.

Voor de nieuwbouw van de zogeheten acute as – het nieuwe ziekenhuisgebouw waarin straks de operatiekamers, spoedeisende hulp, IC en de verpleegafdelingen complexe zorg komen – had K_Dekker het terrein naast het bestaande ziekenhuis in Alkmaar eerder al bouwrijp gemaakt. Tweede fase behelsde het installeren, uitgraven en afbouwen van de bouwkuip. “En die bouwkuip ligt pal naast de huidige verpleegafdeling en de radiotherapiebunkers. Trillings- en geluidsoverlast verstoren dan patiënten en apparatuur – dat wilden we écht niet”, vertelt Peter Geerlings, projectdirecteur nieuwbouw van Noordwest Ziekenhuisgroep.

Continu monitoren

Om zo min mogelijk geluid en trillingen te veroorzaken hanteerde K_Dekker de geluids- en trillingsarme methode door damwanden in de grond te drukken en de palen te boren in plaats van te heien. “Ook werkten we niet tijdens het rustuur voor patiënten tussen 12u30 en 13u30 en namen we de radio niet eens mee”, vertelt uitvoerder Leon van den Berg. Noordwest monitorde alle trillingen en geluiden. “Vooraf hadden we rondgevraagd bij andere ziekenhuizen die een verbouwing hadden meegemaakt. Zij gaven aan dat die slimme bouwtechnieken werkten en ze geen last van trillingen hadden gehad. Toch bleef het spannend, want nergens lag de bouwput zo dicht naast het ziekenhuis als in Alkmaar”, legt Peter Geerlings uit. Lang verhaal kort: het werkte. “Tijdens de werkzaamheden stond – hemelsbreed op nog geen vijf meter afstand – een dokter aan het bed van een patiënt, en geen van tweeën keek op of om. En ook bij radiotherapie hebben ze geen seconde last gehad. De alternatieve werkmethodes hadden dus maximaal effect – alles ging helemaal goed”, zegt een tevreden Peter Geerlings.

Spannendste deel

Inmiddels is het spannendste (lees: potentieel meest overlast gevende) deel van het werk afgerond: de damwanden en palen zijn allemaal geplaatst, de bodeminjectie is aangebracht en de bemaling is ook operationeel. “Op dit moment graven we vooral veel zand af zodat we straks de betonvloer kunnen storten. Naar verwachting is de bouwkuip helemaal klaar na de bouwvak”, vertelt Leon van den Berg.

Dan gaan de nieuwbouw van de parkeergarage en de acute as van het ziekenhuis van start. De complete (ver)nieuwbouw van het hele ziekenhuis in Alkmaar, dat uit meerdere vleugels zal bestaan, wordt gefaseerd aangepakt. Het nieuwe ziekenhuis moet in 2035 helemaal ‘af’ zijn.

NIEUWSBRIEF

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.