HOME | nieuws | Restproduct, en vól energie!

Restproduct, en vól energie!

Biomassa-installatie bij Olam Food Ingredients

Gepubliceerd op

De cacaofabriek van Olam Food Ingredients in Koog aan de Zaan reduceert straks vijftig procent van het gasverbruik door in een biomassa-installatie de eigen cacaodoppen te verbranden. “Goed voor het milieu én goed voor ons bedrijf.” K_Dekker realiseerde het gebouw voor de biomassa-installatie.

Wat voor de onwetende buitenstaander alleen een fors en tamelijk rechttoe-rechtaan pand lijkt, vergde toch heel wat denk- en rekenwerk. Ook moest het team van K_Dekker flink tempo maken – de planning was strak opgezet. “Omdat de installatie al vrijwel volledig stond was het zaak om het geheel zo snel mogelijk wind- en waterdicht te krijgen”, vertelt projectcoördinator Kevin van der Veekens. Flexibel en snel kunnen schakelen zijn dan geen overbodige luxe.

Staalconstructie

De biomassa-installatie staat op het fabrieksterrein van Olam. K_Dekker had eerder de projectlocatie al bouwrijp gemaakt en de terreinverharding aangebracht. Een derde partij had vervolgens de betonvloer gestort. Daarna bestond het werk voor K_Dekker uit het neerzetten van de enorme stalen constructie van 25 meter hoog en het aanbrengen van isolatiemateriaal en gevelbekleding. “Een van de lastigheden waar we tegenaan liepen was de krappe bouwplaats. Direct aan de achterkant liep een sloot. Daarvoor hebben we plateaus in het water gelegd zodat we er met ons materieel bij konden komen. De achtergevel hebben we later vanuit hangbakken gemonteerd, en de regenafvoer via rope access: abseilend als het ware”, legt Kevin van der Veekens uit. Never a dull moment, daar in Koog aan de Zaan.

 

Safety first

“Bij K_Dekker weten we wat veilig werken is. Niet voor niets zitten we inmiddels op trede 4 van de Veiligheidsladder. Toch waren we bij Olam extra alert. Onder meer omdat er in de fabriek gewoon werd doorgewerkt tijdens het bouwproject, de bouwruimte krap was en er ook andere partijen actief waren”, vertelt Kevin van der Veekens. Dat het qua veiligheid in het bijzonder en qua samenwerking in het algemeen goed verliep, kan technisch manager René Sturm alleen maar beamen. “Het team van K_Dekker dacht steeds constructief mee bij onverwachte tegenvallers. Ze stonden open voor andere oplossingen, de deadline verloren ze niet uit het oog. Echt teamwork dus.”

Dubbel profijt

De biomassa-installatie bij Olam Food Ingredients in Koog aan de Zaan moet straks het gasverbruik van de fabriek met vijftig procent terugdringen. Gunstig in economisch en milieutechnisch opzicht. René Sturm: “We verbruiken straks de helft minder gas. Daarnaast dringen we ook het aantal transportbewegingen fors terug. Tot nu toe werden onze cacao-doppen afgevoerd als afval – al die kilometers vallen weg. Natuurlijk is het ook in bedrijfseconomische zin goed: we worden minder afhankelijk en besparen op energiekosten met onze eigen energiecentrale.”

PROJECTINFORMATIE

Biomassa-installatie bij Olam Food Ingredients

Koog aan de Zaan

Op het terrein van de cacaofabriek van Olam Food Ingredients in Koog aan de Zaan realiseerde K_Dekker het gebouw voor een biomassa-installatie waarin cacaodoppen verbrand worden.

NIEUWSBRIEF

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.