HOME | nieuws | Warmond en Oegstgeest zijn weer verbonden

Warmond en Oegstgeest zijn weer verbonden

Vervangen Warmonderhekbrug

Gepubliceerd op

De drukke verbinding tussen Oegstgeest en Warmond die door het vervangen van de Warmonderhekbrug langdurig buiten gebruik is, gaat niet onopgemerktĀ  voorbij. Dinsdag 24 mei is de brug eindelijk weer geopend! Wethouder Heleen Hooij heeft samen met dorpshistorica Anja Schrage tijdens een feestelijke bijeenkomst de, voor de brug zo kenmerkende historische tolhekken onthuld. De hekken en schildjes met het wapen van Warmond zijn volledig gerestaureerd door een gespecialiseerde ambachtelijke smederij.

 

Bouwteam

De oude brug was aan het einde van zijn levensduur en omdat de veiligheid niet meer kon worden gegarandeerd is besloten de brug volledig te vervangen. In bouwteam heeft K_Dekker dit samen met HLTsamen en Nebest uitgevoerd.

K_Dekker heeft de Warmonderhekbrug volledig vervangen. Door het plaatsen van een tijdelijke fietsbrug naast de te vervangen brug, konden fietsers en voetgangers nog wel de oversteek maken.

Afgelopen weekend is het gehele weekend gewerkt aan de asfaltering en het leuningwerk van de brug. Daarnaast is het drukke kruispunt bij de brug volledig opnieuw ingericht en voorzien van een nieuwe verkeersregelinstallatie. De verwachting is dat vanaf woensdagavond alles gereed is en de twee dorpen weer als vanouds verbonden zijn

Tolbrug

Tot 1954 was de Warmonderhekbrug een tolbrug. De tol in Warmond werd ingesteld in 1639 en al vrij snel kocht de heer van Warmond het onderhoud van brug en weg af, terwijl hij wel tol bleef heffen. Dus bijna 300 jaar tolheffing zonder dat daar nog een verplichting tegenover stond. Daarmee was Warmond de langst bestaande tolbrug in Nederland.

PROJECTINFORMATIE

Vervangen Warmonderhekbrug

Warmond

In Warmond heeft K_Dekker in bouwteam samen met HLTsamen en Nebest de Warmonderhekbrug vervangen. Deze brug moest vervangen worden omdat uit inspecties is gebleken dat de huidige brug nagenoeg aan het eind van de levensduur was en de veiligheid niet meer kon worden gegarandeerd.

NIEUWSBRIEF

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.