HOME | projecten | _INFRA | Renovatie en uitbreiding Jaap Eden IJsbaan
PDF

Renovatie en uitbreiding Jaap Eden IJsbaan

Amsterdam

In opdracht van de gemeente Amsterdam hebben wij de renovatie van de 400 meter buitenbaan gerealiseerd samen met de bijbehorende krabbelbaan en de vernieuwing van alle bijbehorende technische installaties. De 400 meter buitenbaan is compleet gerenoveerd. De IJsbaan is gloednieuw en verduurzaamd. De Jaap Eden IJsbaan is de oudste buiten kunstijsbaan ter wereld waar nog op geschaatst wordt, en met ruim een half miljoen bezoekers per jaar ook de drukst bezochte.


Amsterdam 23 december 2023 5.000.000 - 10.000.000 Gemeente Amsterdam

Renovatie en uitbreiding Jaap Eden IJsbaan

Omzet 5.000.000 - 10.000.000
Contractvorm UAV
Opdrachtgever Gemeente Amsterdam
Architect A/d Amstel architecten
Opleverdatum 23 december 2023
In realisatie
Locatie Amsterdam

De nieuwe buitenbaan heeft een energiezuinig koelsysteem. Ook kan de ijsmeester de temperatuur van delen van de baan aanpassen. Bijvoorbeeld als op één deel van de baan de zon schijnt en een ander deel in de schaduw ligt. Dat scheelt niet alleen energie, ook is het ijs daardoor beter.

Het werk omvatte de renovatie en uitbreiding van de 400 m ijsbaan en krabbelbaan (kleine ijsvloer aangrenzend aan de 400m baan) en de vervangende nieuwbouw van het techniekgebouw. Tot de werkzaamheden behoorden mede de bouwkundige-, installatietechnische (E&W) werkzaamheden. De werkzaamheden gebeurde in fases zodat de ijsbaan geen winterseizoen hoefde te sluiten. In de eerste fase werden in de zomer van 2023 de renovatie van de 400 m baan vloer en het nieuwe techniekgebouw gerealiseerd. In de tweede fase (2024) wordt in de daaropvolgende zomer de koeltechniek verplaatst en aangepast.

Het doel is om de schaatsbaan te behouden als unieke publieke voorziening voor de stad, daarom wordt er geïnvesteerd in renovatie en verduurzaming. Sinds 21 oktober is de IJsbaan, ondanks de renovatie wel weer open gegaan voor publiek.