HOME | projecten | _BOUW | Transformatie kantoorpand tot opvanglocatie
PDF

Transformatie kantoorpand tot opvanglocatie

Ruim 250 extra opvangplekken in Alkmaar gerealiseerd voor Oekraïense vluchtelingen, in het – tot voor kort – leegstaande kantoorpand aan de Wognumsebuurt. Uitgevoerd door K_Dekker en bouwteampartners. Vorig jaar werd vanuit de gemeente Alkmaar aan meerdere partijen de vraag gesteld om (zoveel mogelijk circulair) invulling te geven aan de verbouwing van het kantoorpand van Athora Netherlands (bekend van Zwitserleven en Reaal), met als doel zsm vluchtelingen te kunnen huisvesten. K_Dekker had hiervoor het meest innovatieve plan ontwikkeld en kreeg het project gegund.


31 maart 2023 0 - 500.000 Gemeente Alkmaar

Transformatie kantoorpand tot opvanglocatie

Omzet 0 - 500.000
Contractvorm UAV
Opdrachtgever Gemeente Alkmaar
Opleverdatum 31 maart 2023
Gerealiseerd

Direct vanaf de start, oktober 2022, zijn we met alle bouwteampartners (incl. gemeente en Athora Netherlands) aan tafel gegaan, met als doel om samen tot het beste resultaat te komen. Terugkijkend is dit de grote sleutel geweest tot succes. Bij de officiële ingebruikname van de opvanglocatie, in maart dit jaar, blikten verschillende sprekers terug op de situatie van de Oekraïense vluchtelingen en de totstandkoming van dit project. De expliciete wens van de gemeente was om het pand zoveel mogelijk in stand te houden, en zo min mogelijk te slopen, zodat het pand na tijdelijke bewoning weer beschikbaar kan als kantoor. Hier is op diverse innovatieve manieren invulling aan gegeven:

  • De binnenwanden zijn ontworpen en geplaatst van fabrikant Faay. Deze ‘duurzaamste wand van Nederland is volledig losmaakbaar, wat extra gewaarborgd is door geen wandafwerking aan te brengen (tevens kostenbesparend).
  • Alle binnendeuren, kozijnen en veel plafondplaten zijn geoogst uit andere projecten en geleverd door CA de Groot. Bijkomend voorbeeld was dat er geen sprake was van levertijden waardoor snel geschakeld kon worden.
  • De ‘postvakken’ voor alle bewoners is een bijzonder verhaal. Een wens vanuit de gemeente voor de bewoners, en Marktplaats bood hiervoor uitkomst. Een kerk aan de andere kant van het land had gratis postvakken ter beschikking. Gepensioneerde K_Dekker medewerkers hebben deze belangeloos opgehaald. In return heeft K_Dekker een donatie gedaan aan de kerk, die toevalligerwijs zelf ook bezig waren opvangplekken te realiseren voor Oekraïense vluchtelingen in hun woonplaats. De donatie kreeg gelijk een doel, en de cirkel is weer rond.
  • In de kelder zijn sanitaire voorzieningen gecreëerd. Ivm de benodigde warmte en ventilatie is een plug & play container naast het pand geplaats. Meest duurzaam, meest voordelig en meest simpel, omdat het direct na gebruik ontkoppeld en herplaatst kan worden.
  • Ook zijn douchevoorzieningen op de begane grond gerealiseerd waardoor het pand toegankelijk is voor mindervaliden.
  • De bestaande keukeninrichting v het kantoorpand is weggeven aan een goed doel in de buurt. Ook bestaande lampen zijn weggegeven.
  • Vanuit gebruikersgemak is op elke verdieping een wasmachine-drogercombinatie. Aansluitingen waren er grotendeels al (waardoor kosten gedrukt konden worden).

Inmiddels is het pand in gebruik en kijken wij terug op een bijzonder succesvol project en een succesvolle samenwerking met alle betrokkenen. De officiële ingebruikname was donderdag 2 maart, door wethouder asiel Joël Voordewind. De locatie biedt nu opvang voor 250 vluchtelingen. Naast de nu beschikbare woonruimte, worden er door de gemeente taallessen aangeboden en krijgen ze hulp & ondersteuning om hun weg te vinden in de Nederlandse samenleving.