HOME | nieuws | _INFRA | Noorderlicht: Een thuis voor Oekraïense vluchtelingen

Noorderlicht: Een thuis voor Oekraïense vluchtelingen

Warmenhuizen

Gepubliceerd op

Minder dan 11 maanden nadat de eerste paal geslagen werd zijn de eerste bewoners in 48 eengezinswoningen en 10 zogenoemde rug-aan-rugwoningen getrokken. De 58 nieuwbouwhuizen zijn gebouwd op de grens van Tuitjenhorn met Warmenhuizen en vormen samen de nieuwe wijk Noorderlicht. Niet alleen vanwege de snelle realisatie, maar ook vanwege de innige samenwerking met collega-bouwbedrijf De Nijs, de gemeente Schagen, de dorpsraden uit Warmenhuizen en Tuitjenhorn en woningcorporatie Wooncompagnie, een bijzonder project.

En natuurlijk vanwege het feit dat de eerste bewoners van de nieuwe woningen gevluchte Oekraïeners zijn. Want dat was dik twee jaar geleden de aanleiding om te beginnen met de bouw van wat over ruim een jaar een nieuwe wijk met 120 huizen is. K_Dekker en M.J. de Nijs en Zonen (dat andere bouwbedrijf uit Warmenhuizen) namen samen het initiatief om de gemeente Schagen te helpen snel onderdak te vinden voor de Oekraïense gezinnen die de oorlog in hun eigen land ontvlucht waren. De gemeente leverde de grond, het Rijk zegde 1,2 miljoen euro toe en Wooncompagnie beloofde de huizen af te nemen. Zowel K_Dekker als De Nijs hoefden op de huizen voor de vluchtelingen geen winst te maken.

Crisis- en Herstelwet

“120 Woningen in 2 jaar tijd! Dat is toch fantastisch?”, roept Marcel Eversdijk, projectleider bij de gemeente Schagen uit. “Al hoop ik ook dat zich nooit meer een situatie voordoet die deze gang van zaken rechtvaardigt. Bouwen in dit tempo was namelijk alleen mogelijk omdat we door de enorme toestroom van Oekraïense vluchtelingen de Crisis- en Herstelwet konden inzetten. En dat maakt zaken vloeibaar. We hebben nu wat bochten kunnen afsnijden die je onder normale omstandigheden helemaal niet wilt afsnijden. Dat wil overigens niet zeggen dat we dingen onzorgvuldig hebben gedaan. Grote les voor ons als gemeente is wel dat dingen soms best anders kunnen dan je gewend bent. En dat is mede te danken aan de voortvarendheid van bouwbedrijven als K_Dekker en De Nijs.”

Langer zelfstandig wonen

In juni 2023 ging de eerste paal de grond in en al in december waren de eerste 58 klaar. Omdat de netbeheerder de huizen op dat moment nog niet van stroom kon voorzien, kregen de eerste bewoners pas in het voorjaar van 2024 hun sleutel. De gemeente huurt nu 35 huizen van Wooncompagnie en 10 van De Nijs en stelt die beschikbaar aan ontheemden uit Oekraïene. Ondertussen is ook begonnen met fase 2 van Noorderlicht. Die fase behelst nog eens 62 beneden-bovenwoningen, bestemd voor lokale woningzoekenden. Die huizen worden volgend jaar al opgeleverd. “De beneden-bovenwoning heeft veel voordelen voor zowel de bewoners van de begane grond als de bovenverdieping”, weet Eversdijk. “De begane grondwoning is een gelijkvloerse woning die bijvoorbeeld heel geschikt is voor senioren. Zij kunnen zo langer zelfstandig blijven wonen in hun vertrouwde omgeving, met een eigen voordeur en privétuin. De bovenwoning is een ruime en comfortabele woning met een eigen opgang en dakterras. Ideaal voor starters en kleine gezinnen.”

Sociaal programma

Nu de eerste 58 huizen dus met stoom en kokend water zijn gerealiseerd kan K_Dekker in betrekkelijke rust beginnen met de bouw van de volgende 62 sociale huurhuizen in de nieuwe wijk. De meeste kabels en leidingen zijn bovendien al in de eerste fase aangelegd, wat de oplevering van fase twee hoogstwaarschijnlijk nog zal bespoedigen. Stefan van Schaik, directeur-bestuurder van Wooncompagnie, is overtuigd van de noodzaak van een stevig sociaal programma in de nieuwe wijk Noorderlicht. “Deze woningen sluiten aan bij de woningbehoefte van een grote en gevarieerde groep woningzoekenden. Nadat in de eerste fase 48 eengezinswoningen en 10 rug-aan-rug woningen zijn gebouwd, zijn de beneden-bovenwoningen een welkome aanvulling. Door een diversiteit aan woningen te bouwen, bieden we woningen voor een dwarsdoorsnede van woningzoekenden uit Tuitjenhorn, Warmenhuizen en omgeving. Zo ontstaat een gevarieerd woongebied voor verschillende doelgroepen, van jong tot oud.”

Duurzaam

Alle huizen in Noorderlicht zijn bovendien uiterst zuinig en duurzaam. De woningen hebben een all-electric warmtepomp. Dit betekent dat de woning gasloos is. Koken gebeurt dus ook elektrisch. De woningen zijn zogenaamde Nero Zero-woningen. Dit zijn zeer energiezuinige nieuwbouwwoningen. De woningen zijn voorzien van vloerverwarming. Er zijn vijf hoekwoningen en negen tussenwoningen. De hoekwoningen hebben zes zonnepanelen, de tussenwoningen vijf.

NIEUWSBRIEF

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.