Industrie

Met hart voor de industrie

Bouwprojecten in de industrie zijn altijd maatwerk. Toch hebben ze vaak één ding gemeen: de processen op of naast de bouwlocatie gaan 24/7 door. En daar heb je als bouwer gewoon rekening mee te houden. Bij K_Dekker snappen we dat heel goed. We zien het belang ervan in en denken mee over de planning, afstemming en logistiek. We profiteren bovendien ook van onze ervaringen in andere sectoren waar in veel projecten vergelijkbare externe factoren ook een rol spelen tijdens het bouwproces. Duurzaamheid en innovatie zijn sleutelelementen.

Omgeving telt zwaar

Denk bij industriebouw aan een bouwproject middenin een drukke omgeving met bezoekers, passanten of medewerkers. Een project waar de bereikbaarheid voor hulpdiensten of het bedrijf zelf gegarandeerd moet worden. Of een bouwproject waarbij het logistiek en planmatig enorm puzzelen is omdat het bouwterrein een ‘postzegel’ is. De rode draad in al die settings is dat je ‘de ander’ niet in de weg wilt zitten. In de industrie geldt dat nog eens extra sterk, omdat er ook nog eens gewerkt wordt met gevaarlijke stoffen, grote machines of voedingsstoffen. Veiligheid, hygiëne en communicatie zijn kortom cruciale elementen in de industriebouw. 

Duurzaamheid en innovatie

Net zoals in alle andere bouw- en infraprojecten focust K_Dekker bij industriebouw ook op duurzaamheid, innovatie en CO2-reductie. Een duurzame materiaalkeuze, optimale logistiek, innovatieve technologieën en klimaatvriendelijke oplossingen moeten ervoor zorgen dat projecten niet alleen op papier maar ook in de praktijk een positieve bijdrage leveren aan mens en milieu. Vaak denken we daarin ook mee met de opdrachtgever. Door steeds meer gebruik te maken van hybride of elektrische voertuigen en machines werken we actief aan het terugdringen van de CO2-uitstoot. 

Industriële projecten

Industriebouw wil niet per se zeggen dat we fabrieken bouwen. Wel tellen de omgevingsfactoren altijd zwaar: hygiëne, efficiënte logistiek en veiligheid zijn daarvan de belangrijkste. En natuurlijk is de planning altijd heilig. Niet onbelangrijk, want de bouwprojecten in de industrie zijn vaak groot en regelmatig langdurig. 

Elke type project is anders. Industriebouw is enorm veelzijdig – de projecten variëren van de realisatie van een MER-ruimte (Main Equipment Room) of trafogebouw tot de uitbreiding van een fabriekshal van een kaasfabriek en een gebouwrenovatie bij de waterzuivering, waar de strenge hygiëneregels en de strak afgestemde vervoersbewegingen op het terrein de voornaamste eisen zijn. 

Waterzuivering en protocollen

Industriebouw draait vaak om renovatie van bestaande loodsen, machinekamers of andere ruimtes die een rol spelen in het primaire proces van de opdrachtgever. Als uitvoerder is het dan van cruciaal belang om mee te kunnen denken en het bouwproces naadloos te laten aansluiten op de processen van de opdrachtgever of daar een goede balans in te kunnen vinden. Dat doen we dus bij K_Dekker: we vragen uit, passen aan, denken mee en werken door. Daarbij halen we alles uit onze knowhow van duurzaamheid, onze kennis van innovatieve materialen en technieken en onze drive om de CO2-reductie concreet te maken. Met als resultaat bijvoorbeeld onderhoudsarme gebouwen en CO2-neutrale complexen.