HOME | NIEUWS | ALLES DRAAIT OM DE SCHOOL

ALLES DRAAIT OM DE SCHOOL

Nieuwbouw Integraal Kindcentrum (IKC) Overhoeks

Gepubliceerd op

In Amsterdam Noord wordt volop gebouwd. Op en rond het voormalige Shellterrein verrijst een compleet nieuwe woonwijk: Overhoeks. Te midden van de nog kale bouwvlakte staat een fonkelnieuw integraal kindcentrum met zijn enorme glazen gevel letterlijk te shinen. “Eerst de school, dan de woningen.”

Licht moest het gebouw worden. En klimaatneutraal. Bouwkundig nog een aardige uitdaging: een grotendeels glazen pui heeft nou eenmaal een lagere isolatiewaarde dan een betonnen of bakstenen gevel. “En ook het budget was niet oneindig – dus dat vereiste extra overleg “, vertelt René Langedijk, werkvoorbereider bij K_Dekker. De houten vliesgevel die de architect had bedacht werd in samenspraak met de architect en de opdrachtgever vervangen door een houtskeletbouwgevel met aluminium kozijnen. “Zo bleven we binnen budget zonder concessies te doen aan de onderhoudsarme gevel.” Het resultaat is een zogenaamde frisse school: een schoolgebouw met een laag energiegebruik en een gezond binnenmilieu als het gaat om luchtkwaliteit, temperatuur, comfort, licht en geluid.

buurtfunctie

In september 2019 startte K_Dekker met de nieuwbouw. Begin januari 2021 is het IKC Overhoeks officieel in gebruik genomen. “In het pand huizen onder meer een basisschool met plek voor 500 leerlingen, een kinderdagverblijf, een buitenschoolse opvang, een bibliotheek en een atelier voor handarbeid en techniek. Ook is er een zogenaamde ‘beweegbox’ gerealiseerd: een sporthal met vier kwadranten zodat meerdere groepen tegelijk kunnen sporten. Die hal kan ook gehuurd worden door andere organisaties”, vertelt Peter Meijboom van het schoolbestuur van Innoord. Totale vloeroppervlakte: 3255 m2.

Dat het gebouw nog wel even het middelpunt is van een enorme bouwplaats, is een bewuste keuze van de gemeente. “Eerst de school, dan de woningen. Andersom heeft nadelige effecten voor de schoolbezetting”, legt Peter Meijboom uit. Ook de enorme hoeveelheid glas in het gebouw is min of meer een eis die de gemeente stelde. “Dat geldt eigenlijk voor de hele wijk die hier wordt ontwikkeld. Hoogbouw is onvermijdelijk, maar dan wel zo transparant en licht mogelijk.”

schoolplein is oase

Tijdens de bouw van het IKC werd ook duidelijk dat het schoolplein een speelterrein voor de school én voor de buurt moest worden. Het plein is aangelegd tijdens de laatste fase van de nieuwbouw van het IKC. “Dat K_Dekker ook die opdracht gegund werd, is voor de communicatie en organisatie heel gunstig geweest. Twee bouwpartijen zitten dan in die laatste fase echt dicht op elkaar – dan is het prettig als de lijntjes kort zijn en je elkaar kent”, vertelt René Langedijk. Het resultaat is een speels en vriendelijk schoolplein – een echte oase in de bouwput die een groot deel van de omgeving nog is. “Uiteindelijk moet het schoolplein nog groter worden en komt er ook nog een park. Dan is het IKC Overhoeks écht het stralende middelpunt van de wijk.”

PROJECTINFORMATIE

Nieuwbouw Integraal Kindcentrum (IKC) Overhoeks

Amsterdam-Noord

In opdracht van InNoord heeft Bouwcombinatie K_Dekker – de Geus de nieuwbouw  van IKC Overhoeks in Amsterdam-Noord gerealiseerd. De nieuwe IKC is ca. 3.800 m². Het gebouw biedt onder andere ruimte aan een basisschool met 20 klaslokalen en bijbehorende staffuncties, een kinderdagverblijf, een peuterspeelzaal, een buitenschoolse opvang en een inpandige beweegbox (gymzaal) die buiten schooltijden ook door de buurtbewoners kan worden gebruikt.

NIEUWSBRIEF

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.