Bewuste Bouwers deelnemer in beeld: K_Dekker bouw & infra
Gepubliceerd op 9 mei 2023
Wij zetten onze bedrijfsdeelnemers graag in het zonnetje. Om te laten zien dat zij met veel mooie innovaties en ontwikkelingen bezig zijn en om anderen hiermee te inspireren. Deze keer spreken we Ron Oudeman (algemeen directeur) en Simone Jonker (omgevingsmanager) over het werk van K_Dekker bouw & infra, de invloed van Bewuste Bouwers en de uitdagingen in hun weg naar het worden van de beste aannemer.
Veel bouwers bedienen een bepaald segment van de bouwmarkt. K_Dekker bouw & infra pakt dit echter geheel anders aan. Zij noemen zichzelf niet voor niets ‘Veelzijdige bouwers’. Ze doen eigenlijk alles; van de riolering vervangen in een straatje tot het bouwen van een compleet appartementengebouw. Ron Oudeman licht deze keuze toe: “Wij doen dat niet omdat we niet kunnen kiezen, maar omdat we streven naar een integrale werkwijze. Je ziet ook dat opdrachtgevers in toenemende mate projecten integraal op de markt zetten. Doordat wij alles in huis hebben, zijn wij beter in control.”
Mensen vinden het geweldig om de voortgang te volgen
De multidisciplinaire aard van K_Dekker bouw & infra komt steeds meer van pas. Het contact met de omgeving, een taak die vroeger toebehoorde aan de opdrachtgever en opzichter, verschuift nu steeds meer naar de aannemer. Zo ook het verstrekken van informatie naar de omgeving, in de vorm van online communicatie, brieven, bouwborden en informatiemiddagen. Nu ze de omgeving in verband met veiligheid niet meer op het project uit kunnen nodigen, brengen zij het project gewoon naar de mensen toe. Ron vertelt: “We maken video’s van de voortgang of delen vlogs. Zo krijgt de omgeving meer begrip van wat er op de bouwplaats gebeurt; waarom iets veel geluid maakt of langer duurt. Wij merken dat mensen het geweldig vinden om de voortgang op die manier te volgen.”
K_Dekker bouw & infra bouwt ook regelmatig scholen of integrale kindcentra. Deze scholen pakken de bouw ervan regelmatig op als project, buiten het reguliere lesprogramma om. Ook Simone Jonker merkt dat de kinderen het heel erg leuk vinden om eens in de paar weken een filmpje te krijgen en te zien hoe de bouw ervoor staat. “Zij raken enorm betrokken. Dat is mooi om te zien. En wellicht zitten er ook nog wat toekomstige bouwers tussen!”
Het zaadje planten
Het enthousiasmeren van deze jonge generatie is belangrijker dan ooit. Er is momenteel een groot tekort aan vaklieden in Nederland. En het probleem wordt steeds groter. Dat wil de aannemer voorkomen. Ze organiseren dan ook regelmatig activiteiten in de onderbouw van middelbare scholen. Om leerlingen naar vakscholen te trekken, geven zij proeflessen in vmbo 2 en 3-klassen. Daar laten ze zien wat het vak te bieden heeft. “Op dat cruciale moment, net voordat zij het vervolg van hun middelbare schooltraject kiezen, planten wij het zaadje voor de bouw.”, aldus Ron. Het is een uniek initiatief in Nederland. De vakscholen staan er in Noord-Holland, als je het vergelijkt met andere delen van het land, dan ook relatief goed voor.
Een grote diversiteit aan projecten
En dat de bouwsector ontzettend veel te bieden heeft, blijkt wel uit de verschillende bijzondere projecten waar K_Dekker bouw & infra aan werkt. De diversiteit past goed bij de werkwijze die de aannemer hanteert. Afgelopen jaar bouwden zij nog een moskee in Alkmaar. Een moskee middenin een woonwijk zorgde voor veel interesse vanuit de omgeving, vertelt Ron. “We hebben zelden zoveel betrokkenheid gezien vanuit toekomstige gebruikers en de opdrachtgevers. Bovendien heeft het onze mensen ook veel nieuwe inzichten opgeleverd. De meeste collega’s binnen K_Dekker bouw & infra hebben geen connectie met de moskee of het islamitische geloof, dus voor hen was dit een hele nieuwe ervaring. En dat hebben ze als heel positief ervaren.”
Een ander voorbeeld is Nuclear Research and consultancy Group (NRG) in de duinen van Petten. Het is de belangrijkste producent van radio-isotopen in Nederland. Het was voor K_Dekker bouw & infra uniek om er überhaupt binnen te komen en al helemaal om omgeven te worden door al die extra veiligheidsmaatregelen. Een compleet nieuwe ervaring. Net als de werkzaamheden voor drinkwaterbedrijven, waar de aannemer zich in toenemende mate mee bezighoudt. Werkzaamheden die plaatsvinden achter hoge hekken in natuurgebieden. Daar heeft het bouwteam dus niet zozeer rekening te houden met extra veiligheidsmaatregelen, maar zijn het vooral hygiëne-eisen waar het aan moet voldoen. Een grote diversiteit aan projecten dus, waardoor het werk voor de werknemers afwisselend en verrassend blijft.
100% deelnemer
Alweer 11 jaar geleden kwam K_Dekker bouw & infra aan boord bij Bewuste Bouwers. Op dat moment vond de aannemer dat de bouw een extra initiatief nodig had om het omgevingsbewustzijn bij bouwers te vergroten. “Dat vonden wij in Bewuste Bouwers.” vertelt Ron. “De gedragscode gaf ons handvatten om meetbaar te groeien in de verschillende pijlers. Het deed ons bovendien beseffen dat verbetering in de ene pijler ook veel positieve invloed had op de ander.” Ron geeft als voorbeeld het vervangen van een dieselaggregaat door een elektrische aggregaat. Dat is in eerste instantie goed voor het milieu, maar tegelijkertijd ook prettig voor de omgeving. De omwonenden ondervinden minder geluidsoverlast, maar ook veel minder stank. “Als bouwers sta je daar niet altijd bij stil en daar helpt Bewuste Bouwers enorm in.”
En over milieu gesproken, dat is nog wel een puntje waar K_Dekker bouw & infra aan wil werken. Simone vertelt: “We doen er al veel aan, maar zijn nu bijna onbewust bekwaam. We dragen het nog niet als zodanig uit. Op bewustwording en communicatie worden we dan ook weleens op de vingers getikt door Bewuste Bouwers. Gelukkig krijgen we goede tips en richtlijnen om dit te verbeteren.” Sinds januari 2022 is de aannemer 100% deelnemer, wat een enorme boost heeft gegeven aan de implementatie van de gedragscode. ”Alle werknemers komen nu in aanraking met Bewuste Bouwers. De hele organisatie maakt het zich eigen. Je ziet nu zelfs dat collega’s zeggen ‘moet ik nog extra dingen inregelen om aan pijler X te voldoen?’ De gedragscode is een hele visuele en hands on manier om collega’s op de bouwplaats te laten zien waar het echt om gaat.”
‘Wij willen de beste aannemer worden.’ Dat is de droomambitie van K_Dekker bouw & infra. En daar dagen zij zichzelf ook iedere keer toe uit. Ze deinzen er dan ook niet voor terug om de 800 onderaannemers en leveranciers actief te betrekken in hun missie, aldus Ron. “Wij zijn een bedrijf met 200 medewerkers, maar we lopen normaliter, inclusief onderaannemers en leveranciers, met zo’n 1000 mensen op de bouwplaats. We begonnen met het creëren van 200 bewuste bouwers. Nu wordt het tijd om daar 1000 bewuste bouwers van te maken.” En dat doet K_Dekker bouw & infra op verschillende manieren, bijvoorbeeld met de organisatie van de jaarlijkse Samen Leren & Bewust Veilig dag. Nieuw dit jaar was dat ook de (vaste) onderaannemers een dagdeel deelnamen aan de sessie Bewust Veilig. Dit was volgens Simone een unieke kans om ook hen mee te nemen in hun missie naar een zo veilig mogelijke werkplek. Het zorgde voor veel kennisuitwisseling en onderlinge saamhorigheid. Precies wat de aannemer met de dag voor ogen had.
Een veilige bouwplaats begint bij het ontwerp
Op de weg naar het worden van de beste aannemer, is er nóg een andere uitdaging waar K_Dekker bouw & infra zich mee bezighoudt. De rol van de ingenieursbureaus. De ingenieursbureaus en architecten die voor de opdrachtgevers werken, zien veiligheid vaak als iets voor de aannemer. Maar een veilige bouwplaats begint bij het ontwerp. “Wij vinden dat de opdrachtgever en architect zich daar soms teveel van distantieert.”, vertelt Ron. “Daarom moedigen wij opdrachtgevers en ingenieursbureaus aan om factoren als veiligheid, omgeving en milieu meer aandacht te geven. En zij beseffen ook steeds meer dat daar ook een rol voor hen is weggelegd.”
Een algehele cultuurverandering
K_Dekker bouw & infra werkt continu aan het verbeteren van de werkwijze. Het moet de norm worden dat een bouwplaats van K_Dekker bouw & infra altijd veilig, schoon en niet hinderlijk voor de omgeving is, vindt Ron. “Wij willen onze eigen mensen een veilige werkomgeving bieden, met zo min mogelijk overlast voor de omgeving. En dat betekent een algehele cultuurverandering; bij de opdrachtgever, architect, onderaannemers, leveranciers en bij onszelf. Die nieuwe cultuur is niet vandaag of gisteren gebouwd. Het is een proces van jaren, maar we maken progressie en daar begint het allemaal mee!”