HOME | nieuws | Bouwen voor de zorg brengt uitdagingen met zich mee

Bouwen voor de zorg brengt uitdagingen met zich mee

Nieuwbouw verpleeghuis Leytenrode

Gepubliceerd op

Leythenrode is een verpleeghuis van Alrijne in Leiderdorp voor ouderen met dementie of somatische klachten. Het gebouwencomplex is sterk verouderd en wordt vervangen door nieuwbouw met aanzienlijk meer programma. Het gaat om 162 wooneenheden met ondersteunende faciliteiten. De vernieuwing wordt door K_Dekker, samen met Ooijevaar Bevlogen Bouwers, gefaseerd uitgevoerd zodat de huidige bewoners op het terrein kunnen blijven wonen.

 

Renders: Tangram Architecten

De basisopzet bestaat uit drie L-vormige woonblokken rondom een gestapeld middengebied met kassen als verbindend element. Elk woonblok heeft drie woonlagen. Per blok zijn er 54 appartementen met een gezamenlijke huiskamer en gestaffelde terrassen in een kas. Volgens Mirjam den Hoed, Projectleider bouwzaken bij opdrachtgever Alrijne en met jarenlange ervaring in bouwprojecten binnen de zorgsector, vereist bouwen voor de zorg een bijzondere aanpak. “Voor de bewoners is deze operatie behoorlijk ingrijpend. Zeker omdat de nieuwbouw best dicht op de huidige gebouwen komt. De meeste mensen vinden al die zware machines interessant en indrukwekkend. Gelukkig is er niemand van in de war geraakt van de bouwactiviteiten. K_Dekker houdt tijdens de werkzaamheden ook veel rekening met de bewoners.”

Luuk Stammes, projectcoördinator bij K_Dekker bouw & infra, beaamt de uitdagingen van werken in een bestaande en actieve zorgomgeving. “We moeten rekening houden met de dagelijkse routines en het welzijn van de huidige bewoners. Dat maakt het noodzakelijk om onze bouwstrategieën aan te passen, vaak met tijdelijke voorzieningen die minimale verstoring garanderen. Zo hebben we de heipalen extra gezekerd om er zeker van te zijn dat er echt niets kon omvallen tijdens het heien.” Grootste uitdaging was misschien wel de krappe bouwplaats. Stammes: “We hebben naast het terrein tijdelijk een sloot gedempt zodat we extra ruimte konden creëren voor de vrachtwagens die hier moeten keren en draaien.”

Ambitieus

De nieuwbouw van het verpleeghuishuis is ontworpen door Tangram Architecten, een architectenbureau met veel ervaring in de zorg, maar tegelijkertijd ook erg ambitieus. Met de nieuwbouw willen ze een ‘nieuwe standaard’ voor de zorg-woonfunctie neerzetten; een plek waar de zorgbehoevende bewoners er niet op achteruit gaan in woongenot, maar juist op vooruit. Waar zij optimale bewegingsvrijheid hebben, afgestemd op de individuele behoefte’.

Die ambitie maakt het werken in een bouwteam ook uitdagend, vertellen Den Hoed en Stammes. “Anders dan bijvoorbeeld in een ziekenhuis, zijn de bewoners woonachtig in Leythenrode. Ze ervaren  dus meer overlast dan iemand die slechts en paar dagen wordt opgenomen”, legt Den Hoed uit. Stammes vult aan: “De fasering van het totale project – met bewoners die straks naar de nieuwbouw verhuizen, waarna het oude gedeelte wordt gesloopt en wij daarna weer verder gaan – maakt de planning behoorlijk uitdagend. Wij zijn hier straks een paar maanden afwezig, waardoor zo’n project voor ons gevoel ook langer duurt dan we eigenlijk nodig hebben voor alleen nieuwbouw.” Den Hoed: “Er zijn niet veel aannemers in Nederland met ervaring in bouwen voor de zorg. Voor mij als projectleider betekent dat dat er veel uitgelegd moet worden, de belevingswereld van onze bewoners is echt anders. Bijvoorbeeld dat het ook in de fasering van belang is dat bewoners vrij kunnen bewegen zonder rekening te hoeven houden met kou of tocht. Waardoor de gebouwen van de eerste fase met elkaar verbonden moeten zijn om vrij tussen de verschillende gebouwen te kunnen bewegen. En dat maakt dat we hier, met de beperkte ruimte die we hebben, veel moeten improviseren. Je wilt bijvoorbeeld niet dat een nooduitgang uitkomt op een dak dat nog niet helemaal klaar is. Dat is gevaarlijk voor onze bewoners die toch minder mobiel zijn. Om al die redenen werk ik dus het liefst met partijen die dat begrijpen of waar ik vaker mee heb samengewerkt.”

Opgetild maaiveld

De bouw van de woonblokken vordert ondertussen gestaag, laat Stammes zien terwijl we over de bouwplaats lopen. “Ook de buitenomgeving is flink uitdagend”, wijst hij aan. “Het opgetilde maaiveld met tuinen verbindt straks de drie woonblokken zodat de bewoners vrijuit kunnen bewegen, zonder dat ze het terrein af kunnen.” Den Hoed vult aan: “Bewoners kunnen straks onafhankelijk, veilig en zonder hulp over de afdelingen lopen, maar ook in de buitenruimte. Hiervoor worden een soort circuits in de tuin en over de afdelingen gemaakt.” Daarnaast komt er veel aandacht voor groen in het huis: de twee gebouwen zijn per woonblok gekoppeld met een glazen kas waarin mensen ook bij minder goed weer ‘buiten’ kunnen zitten op het terras. Zo komt er ook veel natuurlijk licht binnen door het glazen dak. Er komt een binnentuin waardoor de natuur naar binnen wordt gehaald. “Rond het gebouw wordt een parkachtige tuin aangelegd, met onder andere een moestuin”, legt Stammes uit terwijl we vanaf het dak van de nieuwbouw naar beneden kijken.

Op het gebied van duurzaamheid scoort het vernieuwde Leythenrode straks ook hoog: van zonnepanelen tot warmte/koude opslag en van innovatieve waterafvoer en het gebruik van restwarmte uit het naastgelegen ziekenhuis van Alrijne.

PROJECTINFORMATIE

Nieuwbouw verpleeghuis Leytenrode

Leiderdorp

Leythenrode is een verpleeghuis in Leiderdorp voor ouderen die niet meer zelfstandig kunnen wonen. Het gebouwencomplex is sterk verouderd en K_Dekker gaat i.s.m. Ooijevaar Bevlogen Bouwers het huidige pand vervangen voor nieuwbouw. Totaal komen er 162 zorgappartementen verdeeld over drie woonblokken met ondersteunende faciliteiten zoals kleine winkels en activiteitenruimtes. De vernieuwing wordt gefaseerd uitgevoerd zodat de huidige bewoners op het terrein kunnen blijven wonen.

NIEUWSBRIEF

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.