Duurzaamheid en innovatie centraal in nieuwe Verkeerscentrale van de hoofdstad
Nieuwbouw verkeerscentrale
Gepubliceerd op 1 juli 2025
Aan de rand van Amsterdam, midden in een gebied dat langzaam transformeert van industrieel terrein naar bruisende stadswijk, wordt hard gewerkt aan de bouw van de gloednieuwe Verkeerscentrale Amsterdam. Deze moderne en functionele blikvanger moet niet alleen praktisch zijn, maar ook duurzaam en esthetisch aantrekkelijk. Het project wordt uitgevoerd door K_Dekker in opdracht van de gemeente Amsterdam.






Projectleider Wil Pronk van K_Dekker en Wiebe Gielen, projectleider Huisvesting Verkeerscentrale Amsterdam namens de gemeente, lopen samen rond op de bouwplaats en bespreken de vorderingen, uitdagingen en toekomst van dit essentiële project.
“De huidige verkeerscentrale dateert uit 1968 en is dringend aan vervanging toe,” benadrukt Wiebe. “De verkeerscentrale was ooit bedoeld om slechts één tunnel te bedienen, in de loop der tijd zijn er verkeerssystemen en vier tunnels bijgekomen. Om het groeiende verkeer van Amsterdam in goede banen te kunnen blijven leiden, is deze nieuwe, state-of-the-art verkeerscentrale essentieel.” De nieuwe centrale vervult niet alleen een belangrijke rol in het managen van verkeersstromen, maar vanuit de controlekamer worden alle tunnels in de hoofdstad bediend, bewaakt en bestuurd. Gielen: “We uniformeren het bedieningsysteem van alle wegtunnels en zijn daarmee op de toekomst voorbereid.”
Dynamische bouwplaats vol uitdagingen
Op de bouwplaats gonst het van de activiteit. Vaklieden van K_Dekker en installateurs van technisch partner Equans West Nederland zijn druk in de weer. De complexiteit van het project zit vooral in het samenspel tussen constructie en techniek. “Wat dit project uniek en complex maakt, zijn de vele technische installaties in relatie tot de bouwkundige werkzaamheden,” legt Wiebe uit. “Deze installaties zijn leidend in het ontwerp. De grootste uitdaging is om flexibel te blijven, omdat systemen maar ook inzichten continu veranderen terwijl de bouwkundige werkzaamheden doorlopen.”
Wil knikt instemmend: “Flexibiliteit is essentieel, maar het moet ook beheersbaar blijven. Elke wijziging heeft impact op de bouw, en wijzigingen ontstaan soms door nieuwe technische inzichten of onverwachte uitdagingen.”
Duurzame constructie met innovatieve materialen
Het gebouw wordt grotendeels opgetrokken uit cross-laminated timber (CLT) en gelamineerd hout, wat zowel duurzaam als visueel aantrekkelijk is. “Het houten skelet biedt vele voordelen,” zegt Wil, terwijl hij trots wijst naar de opvallende houten balken en zichtbare verbindingen binnen het gebouw. “Maar hout brengt ook specifieke uitdagingen met zich mee, zoals andere vervormingen dan beton of staal. Daarom hebben we ook staalconstructies moeten integreren om de stabiliteit van de gevels te garanderen.”
Functionaliteit en comfort
Binnen is goed te zien hoe functionaliteit en comfort samengaan. Naast een ruime bedieningsruimte voor verkeersleiders die 24/7 het verkeer monitoren en de bijbehorende serverruimtes, biedt de centrale ook kantoorruimten en vergaderzalen. “Het lijkt misschien simpel van buiten, maar dit gebouw zit vol slimme oplossingen,” zegt Pronk. Hij noemt als voorbeeld de speciaal ontworpen kabelkelders en technische gangen die snel en efficiënt onderhoud mogelijk maken zonder overlast.
Naast het ontwerp en de nieuwbouw heeft K_Dekker ook gezorgd voor de voorbereidende werkzaamheden zoals grondwerk, saneringen en uitvoeringsontwerpen, volledig uitgewerkt in BIM. Ook de vaste inrichting en een deel van de terreininrichting neemt K_Dekker voor zijn rekening. Sinds januari 2024 zijn de heiwerkzaamheden gestart, een moment dat Pronk bijzonder noemt: “Voor ons als aannemer een bijzonder moment waar ons hart sneller van gaat kloppen. Na een stevige en gedegen voorbereiding begint het echte bouwen.”
Zorgvuldige integratie van technische systemen
Ondertussen werken de teams binnen de gemeente amsterdam met uiterste precisie aan de de nieuwe bediensystemen van complexe technische systemen. Gielen benadrukt het belang van een zorgvuldig geïntegreerd ontwerp: “We hebben een speciaal testcentrum opgezet om alle nieuwe bediensystemen uitgebreid te testen voordat ze in gebruik worden genomen. Dit voorkomt verrassingen wanneer de verkeerscentrale operationeel is.”
De samenwerking tussen K_Dekker en de gemeente Amsterdam verloopt ondanks de complexiteit goed, benadrukt Pronk: “We hebben flinke uitdagingen gehad, maar door intensieve samenwerking komen we steeds dichter bij de afronding. Iedereen beseft hoe belangrijk deze centrale is voor de toekomst van Amsterdam.”
Veiligheid staat centraal
Ook veiligheid speelt een cruciale rol in het bouwproces. Bij zowel K_Dekker als de gemeente Amsterdam staat veiligheid op één. Met een vooruitblik naar de oplevering concludeert Wiebe enthousiast: “Het wordt een prachtig gebouw waar we trots op kunnen zijn. Het kost bloed, zweet en tranen, maar straks staat hier een verkeerscentrale die klaar is voor de toekomst, midden in een gebied dat de komende jaren nog enorm zal veranderen.”
PROJECTINFORMATIE
Nieuwbouw verkeerscentrale
Amsterdam
De huidige verkeerscentrale Amsterdam stamt uit 1968 en is sterk verouderd. Om de groei van de stad en het daarbij horende verkeer in goede banen te kunnen blijven leiden, bouwt K_Dekker in opdracht van de gemeente op een andere locatie in de stad een nieuwe verkeerscentrale. Dat grotendeels uit CLT en gelamineerd hout opgetrokken gebouw bestaat uit kantoorruimten, een bediencentrale voor de wegtunnels en het verkeersmanagement, server- en vergaderruimtes en een inpandige parkeergarage.