HOME | nieuws | _INFRA | Nieuwe damwand en kadeherstel in Harlingen

Nieuwe damwand en kadeherstel in Harlingen

Onderhoud damwand Franekereind/Noordijs

Gepubliceerd op

Bijna 300 meter nieuwe damwand en kadeherstel aan het Franekereind in Harlingen, 290 meter om precies te zijn. Ruim veertig jaar hebben de palen de kade op het Franekereind en Noordijs op hun plek gehouden, maar nu zijn ze wel op. Daarom worden ze op dit moment vervangen.
Een kleine vijftig van de bijna 300 palen bleek bij de laatste inspectie ernstig te zijn aangetast, bij de rest was er sprake van ‘matige’ schade. Vaak gaat het slechts om een klein deel dat echt aan vervanging toe is, maar daardoor op dat punt is een paal wel ernstig verzwakt.
“Het is het deel op de waterlijn dat nat wordt en nooit echt goed opdroogt. Hout, vocht en zuurstof, bij die combinatie grijpt het verrottingsproces het hardst om zich heen”, legt uitvoerder Dick Hendrikse uit.
In opdracht van gemeente Harlingen is K_Dekker in januari begonnen met het vervangen van de palen en het herstel van de kademuren. Daarbij worden 7 meter lange basralocuspalen gebruikt, dezelfde houtsoort die destijds ook is toegepast.
De palen worden in de oude gaten gedrukt met behulp van een kraan. “Het werkt het snelst en geeft de minste overlast”, aldus Hendrikse. Volgende week worden de palen op dezelfde lengte afgezaagd waarna een nieuwe afdeklaag kan worden aangebracht. Op 1 april moeten de werkzaamheden zijn afgerond.
“Deze week kregen we bezoek van de werknemers die destijds in ik meen 1983, de vorige damwand hadden vervangen. Die kwamen even een kijkje nemen hoe we het nu doen. Wie weet, staan wij hier over veertig jaar ook weer te kijken hoe deze palen weer worden vervangen.” Bron: Harlinger Courant

PROJECTINFORMATIE

Onderhoud damwand Franekereind/Noordijs

Harlingen

Vijftig van de driehonderd palen in de kade aan het Franekereind en Noordijs in Harlingen bleken flink verrot. De rest van de palen vertoonde matige schade. Reden voor de gemeente om K_Dekker opdracht te geven de 300 meter lange kademuur compleet te herstellen.

NIEUWSBRIEF

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.