HOME | nieuws | Onveilig? Dan werk je maar niet.

Onveilig? Dan werk je maar niet.

Warmenhuizen

Gepubliceerd op

We werken veilig of we werken niet. Veel duidelijker kan een slogan niet zijn. Maar doen mensen dat ook echt: het hele werk stilleggen als het er niet veilig is? Bij K_Dekker wel, zegt hoofd KAM Rico Drost. “Het melden van onveilige situaties moedigen we aan. En dat je dan ook echt stopt met werken – dat vinden ze bij de directie juist een pre.”

Dat dat geen loze woorden zijn, constateerden ook de officials van de Veiligheidsladder. In februari promoveerden zij K_Dekker na een strenge audit naar de vierde trede – de op een na hoogste positie van het landelijke veiligheidskeurmerk. Concreet houdt het in dat medewerkers elkaar aanspreken op onveilig gedrag en dat er bij onveilige situaties direct actie wordt ondernomen: de onveilige situatie wordt opgelost voor er verder wordt gewerkt. “Alle medewerkers voelen zich verantwoordelijk voor hun eigen veiligheid en die van anderen. Veilig werken is bij K_Dekker niet bijzonder, maar eigenlijk doodgewoon”, stelt Rico Drost.

Iedereen alert

“Veiligheid varieert letterlijk van het voorkomen van pleisterongevallen tot aan zeer ernstige, fatale ongelukken. Nou is een schrammetje oplopen of een keertje struikelen over een losse steen zeker niet direct reden tot paniek, maar het is wél reden om alert te zijn. Want die losse steen zou ook tot een fatale val kunnen leiden”, legt Rico Drost uit. Veiligheidsbewustzijn is dan ook waar alles om draait. Het begint met constateren (hé, dat ging maar net goed), wordt dan reageren (laten we die losse stenen daar weghalen) en resulteert tenslotte in proactief optreden en preventieve maatregelen treffen (welke risico’s zien we ter plekke en hoe pakken we die aan). Een proces van lange adem. “Je wilt een permanente gedragsverandering bewerkstelligen en dat doe je niet in een week. Bovendien is het een continu proces, je moet altijd scherp blijven.” Extra trots zijn ze dan ook dat ze nu op die vierde trede staan – veiligheid zit bij K_Dekker na jaren consequent doorpakken nu stevig verankerd in het beleid, in de manier van werken én in de hoofden van de medewerkers.

Snel een appje sturen

Door veiligheid als iets heel gewoons te benaderen, moet je de drempel om iets te melden ook zo laag mogelijk houden. “Niemand wil een klikspaan zijn of continu met een opgeheven vinger naar collega’s wijzen. We benaderen meldingen dan ook niet als ‘moet je eens kijken wat hier fout ging’ maar grijpen de melding aan om te kijken hoe het beter kan”, vertelt Rico Drost. En dat werkt. Via een speciale app melden medewerkers, leveranciers en onderaannemers op een heel makkelijke manier onveilige situaties. Die melding gaat rechtstreeks naar de veiligheidsdesk op het hoofdkantoor van K_Dekker. Ook kunnen medewerkers altijd beslissen om een project onmiddellijk stil te leggen als er niet veilig gewerkt kan worden. “Recent nog had een onderaannemer op een project vooraf graafwerkzaamheden verricht, maar daarbij het talud te steil gemaakt. Het team van K_Dekker constateerde dat er risico was op instortingsgevaar, legde het werk neer en belde de projectleider. Die overlegde op zijn beurt met de onderaannemer die het probleem toen snel kwam oplossen.”

Veilige dagstart

Veiligheid is vast onderdeel van elke dagstart op een project. “Daar wordt besproken wat er die dag op de planning staat, wat de mogelijke risico’s zijn en welke extra maatregelen getroffen worden. Dat komt op het VGM-bord  te staan zodat iedereen die die dag op de bouwplaats komt dat ook weet”, zegt Rico Drost. De enthousiaste hoger veiligheidskundige raakt niet uitgepraat over veiligheid – een betere ambassadeur kun je je haast niet wensen. En hij is zeker niet de enige bij K_Dekker. Op kantoor én op de bouwplaats hebben collega’s het regelmatig over veiligheid en over kleinere en grotere risico’s. “Die openheid is cruciaal. Je moet je ook veilig voelen om risico’s te melden en onveilig gedrag te benoemen. Niemand wil een ongeluk! Onze MT-leden gaan samen met directieleden van onze onderaannemers elke maand langs bij verschillende projecten: bij die betrokkenheidsbezoeken wordt er ook altijd gepraat over veiligheid. Niet als controle maar als leermoment. Welke verbeteringen die elders zijn doorgevoerd kun je op deze locatie ook toepassen en andersom.”

Extern uitrollen

Door ervaringen en kennis te delen en van veiligheid een vast bespreekpunt te maken in zo ongeveer elk overleg, kan het niemand ontgaan dat veilig werken bij K_Dekker absolute prioriteit heeft. Ook leveranciers en onderaannemers niet. Zij moeten zich dan ook conformeren aan de veiligheidsstandaarden van K_Dekker. “We verwachten niet alleen dat ze persoonlijke beschermingsmiddelen dragen, maar willen ook dat ze zich houden aan alle afspraken en regels, dat ze risico’s melden en bij onveilige situaties op de rem trappen.”

En niet te vergeten: de bouwplaats wordt elke middag schoon en opgeruimd achtergelaten. Bepaald niet zonder reden, benadrukt Rico Drost. “Veilig begint met netjes en schoon!” Misschien zijn die opgeruimde werkplekken nog wel het meest zichtbare element van het veiligheidsbeleid van K_Dekker.

CERTIFICAAT VEILIGHEIDSLADDER TREDE 4

NIEUWSBRIEF

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.