HOME | nieuws | Veiligheid is teamwork!

Veiligheid is teamwork!

Warmenhuizen

Gepubliceerd op

We werken veilig of we werken niet. Onze slogan laat geen enkele ruimte voor twijfel: veiligheid heeft bij K_Dekker absoluut topprioriteit. Logisch dus dat alle buitenmedewerkers hun VCA-diploma hebben. Maar hoe vertalen zij die theoretische kennis nou eigenlijk in de praktijk? We vroegen het twee collega’s.

“Veiligheid staat voor mij eigenlijk gelijk aan je gezonde verstand gebruiken. Niet dat de cursus VCA overbodig is, maar veilig werken is toch vooral een kwestie van logisch nadenken”, zegt Tim Schellevis. De 24-jarige voorman spreekt andere medewerkers er ook op aan als hij die, bewust of onbewust, risico ziet nemen. “We denken allemaal wel eens ‘dat doe ik wel even snel’ en dan is het juist fijn als iemand je erop wijst waar het mis kan gaan. Geldt ook voor mij. Niemand wil een ongeluk.” Veiligheid is bij K_Dekker nadrukkelijk teamwork – dat het al zo lang goed gaat is dan ook een echte teamprestatie.

De 26-jarige Sven Groenia voert vaak een zogenaamde last-minute risicoanalyse uit op de bouwplaats. “Dan let je echt op alles: werken op hoogte, geluid, rijroutes noem maar op. Je ontwikkelt daardoor een heel creatieve blik want op elke locatie zijn weer andere risico’s.” De VGM-richtlijnen zijn bepaald geen papieren verplichting voor de betontimmerman. Sterker nog: Sven Groenia wordt zich juist steeds bewuster van waar gevaren kunnen ontstaan. “Negen van de tien keer is dat in het spreekwoordelijke kleine hoekje: een los snoertje, ijzeren staven die te ver uitsteken, dat soort dingen. Ik ben er eigenlijk steeds scherper op.”

NIEUWSBRIEF

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.