HOME | nieuws | Wanden van toiletpapier en warmte uit afvalwater, waterschap start bouw duurzame werf op Texel

Wanden van toiletpapier en warmte uit afvalwater, waterschap start bouw duurzame werf op Texel

De Koog (Texel)

Gepubliceerd op

Woensdag is Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier begonnen met de bouw van de nieuwe, zeer duurzame werf op het Texelse zuiveringsterrein Everstekoog.

Het waterschap meldt trots dat deze werf zo goed als volledig in zijn eigen energie zal voorzien en ’circulair’ wordt gebouwd. Daarbij worden verschillende bijzondere technieken toegepast.

RIOTHERMIE

Zo wordt energie opgewekt met behulp van riothermie, een technologie die warmte terugwint uit het afvalwater. Dit gebeurt met een warmtewisselaar waar het afvalwater doorheen loopt. Het is een gesloten systeem, dus er wordt geen rioolwater afgetapt. Het is voor het eerst dat het hoogheemraadschap gebruikt maakt van riothermie. De praktijk wordt tijdelijk gemonitord met het oog op toekomstige toepassingen.
Daarnaast wordt energie opgewekt met behulp van zonnepanelen. Het gebruik van innovatieve materialen moet de warmtevraag van de werf beperken. De werf wordt zoveel als mogelijk CO2-neutraal.

HERGEBRUIK

Er wordt circulair gebouwd volgens het ’cradle-to-cradle’(van wieg tot wieg)-principe. Dat betekent dat producten na gebruik opnieuw toegepast kunnen worden in een nieuw product of als grondstof kunnen dienen. Dit geldt voor vrijwel alle bouwstoffen. Bij de werf op Everstekoog worden wanden gemaakt van toiletpapier dat is teruggewonnen uit de zuiveringen van Geestmerambacht en De Beemster. Verder is het nieuwe bedrijfsgebouw voor tachtig procent demontabel om te zorgen dat toegepaste bouwstoffen eventueel ergens anders weer relatief eenvoudig gebruikt kunnen worden.

EERSTE PAAL

Hoogheemraadschapbestuurder Marjan Leijen sloeg woensdag de eerste paal voor de nieuwe werf. Die vervangt de huidige werf nabij de haven van Oudeschild. De werf voorziet in de behoefte aan vergader-, kantoor- en opslagruimte, met name voor calamiteitenmaterialen, en biedt gelegenheid tot het uitvoeren van onderhoudswerkzaamheden. Naar verwachting is de bouw medio september 2020 afgerond.

BRON: Noordhollands Dagblad 

Klik hier voor de PDF Versie uit het Noordhollands Dagblad: Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier: Wanden van toiletpapier en warmte uit afvalwater, waterschap…

NIEUWSBRIEF

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.