HOME | nieuws | _INFRA | 54 Nieuwe huizen op historische grond

54 Nieuwe huizen op historische grond

Nieuwbouw 54 woningen -inclusief bouw- & woonrijp maken

Gepubliceerd op

In opdracht van Kennemer Wonen bouwt K_Dekker 28 driekamerappartementen en 26 grondgebonden rijwoningen aan de J.E. de Witstraat, Hogeweg en Middelweg in Uitgeest. De nieuwe huizen komen in de plaats van 54 boven- en benedenwoningen die al een tijdje niet meer aan de eisen van deze tijd voldeden. Bovendien zaten ze vol met asbest. 

Frank de Wit, ontwikkelmanager Vastgoed bij Kennemer Wonen, legt uit hoe het project tot stand kwam. “We zijn begonnen met een uitgebreid onderzoek naar de staat van de bestaande woningen. Er was veel geluidsoverlast en de appartementen waren technisch verouderd, met asbest en slechte isolatie. Uiteindelijk bleek sloop en nieuwbouw economisch en ecologisch de beste oplossing.” K_Dekker werd niet alleen geselecteerd om de nieuwe woningen te bouwen, maar mocht het terrein ook bouwrijp maken en zal ook het straatwerk en de openbare inrichting verzorgen. Die integraliteit maakt het een bijzonder project voor de aannemer uit Warmenhuizen, maar voor Kennemer Wonen was het een uitgemaakte zaak dat één aannemer zowel de infra als de bouw zou realiseren. “Daar hebben we bewust naar gezocht en het werk is ook zo aanbesteed. De J.E. de Witstraat is namelijk een stukje verlegd en om die reden eiste de gemeente Uitgeest dat we naast de nieuwbouw ook meteen de infra zouden meenemen. Dan is het fijn als je een aannemer vindt, die alles in eigen hand kan houden.” En dat werkt prettig, zegt Wil Pronk, projectleider bij K_Dekker. “Wanneer je met meerdere partijen aan één project werkt, heb te toch sneller te maken met tegenstrijdige belangen. Dat speelt hier niet. Ik hoef in feite alleen maar met collega’s te overleggen.”

Logistieke uitdaging

Pronk beschrijft de huidige fase van het project: “We zijn begonnen met het bouwrijp maken van het terrein. Dat omvatte grondwerkzaamheden en aanpassingen aan de riolering. De daadwerkelijke bouw is gestart in het najaar van 2022, en we verwachten dat de eerste huizen tegen het einde van dit jaar bewoonbaar zullen zijn. Werken op zo’n compacte locatie brengt logistieke uitdagingen met zich mee, vooral wat betreft de aanvoer van materialen en de veiligheid op de bouwplaats. Maar dankzij goede planning en communicatie met de gemeente en bewoners hebben we tot nu toe alles onder controle kunnen houden.”

Een bijzonder aspect van het project is de betrokkenheid van de buurtbewoners, vertelt De Wit. “De input van de lokale bewoners was cruciaal. We hebben veel feedbacksessies gehouden om te zorgen dat hun behoeften en wensen werden meegenomen in het ontwerp,” zegt De Wit. “Zo hebben we bijvoorbeeld besloten om kunstzinnige elementen toe te voegen aan de gevels van de kopwoningen, wat echt iets unieks toevoegt aan de buurt.” “Het worden afbeeldingen van vogels”, vertelt Pronk. “Daarvoor zijn we een samenwerking aangegaan met Maatwerk Tegels, een bedrijfje dat hele kunstzinnige tegels ontwerpt. Die worden binnenkort aangebracht.”

Archeologische vondsten

Hoewel archeologische vondsten uit de ijzertijd en Romeinse tijd voor enige vertraging hebben gezorgd, ligt het werk inmiddels weer goed op schema. “We moesten ook nog een extra verdichtende zandlaag aanbrengen”, vertelt Pronk. “Je wilt immers niet dat er in een woonwijk een heistelling op zijn kant ligt omdat de grond zo zacht is. Dat betekent snel schakelen en dan is het prettig als je hele korte lijntjes binnen K_Dekker hebt. Ik ben namelijk bouwkundig onderlegd en weet minder van infra. Maar mijn collega wel.” Komende zomer betrekken de bewoners – waarvan een klein deel terugkeert in zijn oude wijkje – hun nieuwe woningen. Die zijn niet alleen een stuk comfortabeler en duurzamer dan de oude huizen, ze zijn ook uitermate energiezuinig en passen prachtig in het straatbeeld van het oude dorp.

PROJECTINFORMATIE

Nieuwbouw 54 woningen -inclusief bouw- & woonrijp maken

Uitgeest

Het bouwen van woningen is geen hogere wiskunde, maar juist de integraliteit van dit project is zo bijzonder. Als K_Dekker zijn we verantwoordelijk voor zowel de aanleg van de infra in de wijk, als het bouwen van de woningen zelf. En waar we vaak samenwerken met andere aannemers, of een combinatie aangaan, valt dit project, in opdracht van Kennemer Wonen, vanaf dag 1 breed onder de vlag van K_Dekker.

NIEUWSBRIEF

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.