HOME | nieuws | Actieagenda Beter Aanbesteden

Actieagenda Beter Aanbesteden

Gepubliceerd op

Rijksoverheid start traject Beter Aanbesteden: K_Dekker denkt mee

Aanbesteden heeft een grote impact op overheid, ondernemers en burgers. Voor overheidsorganisaties is aanbesteden financieel een van de grootste processen die spelen. Voor het bedrijfsleven bieden overheidsaanbestedingen marktkansen en een bron van inkomsten. Rijksoverheid heeft om aanbestedingen te verbeteren het traject ‘Beter Aanbesteden’ opgezet. K_Dekker is als enige onderneming uit de bouwsector geselecteerd om mee te denken in dit proces.

Aanbesteden in de praktijk
In de praktijk blijkt dat aanbesteden nog lang niet optimaal verloopt. Dat leidt tot gemiste kansen over en weer, en soms zelfs tot rechtszaken. Aanbesteden krijgt daardoor negatieve aandacht. Daar wordt niemand beter van. Uit de evaluatie van de Aanbestedingswet in 2015 bleek dat de problemen en ergernissen niet zozeer in de wet zelf maar vooral in de toepassing ervan in de praktijk zaten. Daarom heeft toenmalig Minister van Economische Zaken Henk Kamp besloten om het traject Beter Aanbesteden te lanceren. Dit traject heeft als doel om met alle spelers uit het aanbestedingsveld te komen tot gezamenlijke oplossingen.

Actiepunt K_Dekker: Tenderkosten
Om gemeenten en regionale ondernemers te bereiken is gekozen voor een regionale opzet, met aandacht voor de landelijke problematiek. Aanbestedende diensten en ondernemers zijn in die regionale teams met elkaar in gesprek gegaan. K_Dekker is geselecteerd om mee te denken over één van de actiepunten. Samen met Provincie Noord-Holland, MKB INFRA/CUMELA, AevesBenefit is K_Dekker verantwoordelijk voor het onderdeel ‘Tenderkosten’. Hierin stellen zij gezamenlijk een handreiking ‘Tenderkostenvergoeding’ op. De opdracht is te inventariseren welke problemen men in de praktijk ervaart en hiervoor gezamenlijk oplossingen in de vorm van concrete acties te bedenken. De rode draad is het creëren van bewustzijn van het belang van aanbesteden.

Zie hier de actieagenda Beter Aanbesteden met op pagina 43 actiepunt 14: het opstellen van een handreiking tenderkostenvergoeding waar K_Dekker aan meewerkt: Actieagenda Beter Aanbesteden

NIEUWSBRIEF

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.