HOME | nieuws | Afscheid nemen van een oud station

Afscheid nemen van een oud station

Alkmaar

Gepubliceerd op

De sloop van station Alkmaar Noord is een feit. Het veertig jaar oude gebouw is in het weekend van 5 en 6 september ter ziele gegaan. Voor de buurtbewoners en treinreizigers is het nu even een kale bedoening, maar voor de zomer van 2021 krijgen ze er een nieuw en modern station voor terug. Het oude station verdwijnt niet helemaal, want ProRail geeft een (groot) deel van het puin een nieuw leven. Omdat ook de wachtruimte is gesloopt, zijn er abri’s geplaatst om te zorgen dat reizigers bij slecht weer toch kunnen schuilen.

 

 

Materiaal hergebruiken

Bij de sloop van het station is heel wat puin afgevoerd. Maar liefst vier grote containers zijn met puin gevuld. Verder zitten er drie containers vol met oude metalen en drie containers met herbruikbaar bouwmateriaal. De metalen worden omgesmolten en krijgen een nieuw leven. Metselpuin en betonpuin gaat dienst doen als onderlaag voor wegverhardingen. Bouw- en sloopafval wordt gesorteerd en zoveel mogelijk hergebruikt. Hout krijgt een nieuw bestaan als spaanplaat en pallets. En kunststoffen zijn te gebruiken voor het maken van prullenbakken.

Stroom en warmte van afval

Het afval dat na het sorteren niet geschikt is voor hergebruik, gaat naar een Afval Energie Centrale. Met de warmte die vrijkomt bij de verwerking van dit afval wordt stroom opgewekt. Ook wordt restwarmte gebruikt om bijvoorbeeld scholen, kassen en woonwijken te verwarmen. Het oude meubilair uit de wachtruimtes maken we schoon, herstellen en schilderen we, waarna we het opnieuw plaatsen op andere stations.

Werk aan de winkel voor het nieuwe station

De komende maanden verleggen we voor het nieuwe station kabels en leidingen, verbreden we de perrons, maken we een nieuwe wachtruimte met luifels en plaatsen we liften zodat de toegankelijkheid voor mensen met een beperking verbetert. In de tussentijd is de fiets- en voetgangerstunnel dicht. Mensen moeten ongeveer 5-7 minuten omlopen naar het andere perron. Dit is helaas even onhandig voor reizigers, maar voor de veiligheid absoluut noodzakelijk. Voor de zomer 2021 is het station klaar.

BRON: ProRail

 

NIEUWSBRIEF

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.