HOME | nieuws | Bewuste bouwers, lees instructies in jouw eigen taal

Bewuste bouwers, lees instructies in jouw eigen taal

Amsterdam

Gepubliceerd op

Ondergrondse gymzalen Vossius Gymnasium: Best Practice en 5 Goede Voorbeelden
Het realiseren van twee ondergrondse gymzalen, midden in Amsterdam en praktisch onder en naast een schoolgebouw met een rijke, monumentale status: ga er maar aan staan. Er is maar beperkt ruimte voor de bouwplaats. De school blijft tijdens de werkzaamheden gewoon in gebruik. Naast de leerlingen en medewerkers, moet ook rekening worden gehouden met de omwonenden. K_Dekker bouw en infra heeft deze uitdaging met beide handen aangepakt en realiseert onder het bestaande schoolplein en direct naast het bestaande schoolgebouw van het Vossius Gymnasium in Amsterdam wegens ruimtegebrek twee ondergrondse gymzalen.

Er wordt hier gebouwd op een postzegel. En de combinatie van zo’n diep bouwwerk naast een monument vraagt onder andere om een goede organisatie, planning, overleg en nog veel meer. Rene Scheenaard, auditor Bewuste Bouwers, ging langs bij de bouwplaats en sprak met Uitvoerder Koen Dekker en Omgevingsmanager Simone Jonker om te beoordelen hoe hier wordt gewerkt op basis van de gedragscode. En we kunnen zeggen: met een Best Practice en maar liefst vijf Goede Voorbeelden gaat dat heel goed! Door heel bewust te bouwen heeft de audit op dit project een cijfer van een 8,2 opgeleverd.

Uniek werk op een unieke plek
Na de audit vertelt projectleider Emile Kuijn ook trots hoe het is hier te werken: “Het is een mooi en uitdagend project. Een uniek werk, op een unieke locatie. Alles is hier een uitdaging en dat maakt ons vak zo mooi.” Het project kent een aantal bijzondere momenten die je doen beseffen dat het exceptioneel is wat hier gerealiseerd wordt en op welke manier. “Die enorme funderingsmachines op een postzegel, de bouwput ontgraven op 9 meter diepte, de eerste en diepste vloer die we gestort hebben, evenals de enorme wanden, het betondak met een overspanning van 20 meter en niet te vergeten de laatste stempelingen die uit de bouwput door een luikje zijn gehesen en de bouwkuip die zichzelf stabiel houdt”.

Chocola op de mat en een timelapse
Dit zijn zomaar een paar momenten die er serieus toe doen. Tijdens al die werkzaamheden is K_Dekker zich bewust van hun impact op mensen in de omgeving en heeft daarom verschillende maatregelen getroffen. Zo is onder andere duidelijk wie het aanspreekpunt is, zijn er laagdrempelige contactmogelijkheden, het project profileert zich als Bewuste Bouwer, bouwhinder wordt beperkt en de privacy van de omgeving wordt gerespecteerd. Ook wordt de omgeving vooraf en tijdens de werkzaamheden geïnformeerd over het project. Naast deze maatregelen springt het projectteam er op de pijler Omgeving uit met twee Goede Voorbeelden: In de Sinterklaasperiode is als extra attentie een gedicht met chocoladereep bij alle omwonenden in de bus gedaan. Deze ludieke actie is erg goed ontvangen. Daarnaast is met de buurt gedeeld dat een webcam op de bouwplaats is geïnstalleerd, die iedere tien minuten een beeld maakt van het project en de werkzaamheden. Deze beelden zijn voor iedereen beschikbaar via de website van de school. Ook is hier een timelapse van gemaakt. Zo kan iedereen de activiteiten op de voet volgen.

Ook uit Emile zijn reactie blijkt dat de omgeving bij hen hoog in het vaandel staat. “We hebben veel aandacht geschonken aan de buurt en gezorgd dat we benaderbaar zijn,” aldus Emile. “De complimenten vanuit de buurt zijn positief, maar bij deze wil ik ook de buurt een compliment geven voor hun geduld. De Sinterklaasactie heeft hier veel aan bijgedragen. Zelfs zoveel dat een buurman ons heeft uitgenodigd voor een rondvaart met architectuurles!”

Omgeving denkt en doet mee
“Ook veiligheid staat hoog op de agenda”, vertelt Emile. “Zowel de omgeving als eigen medewerkers verdienen veiligheid op en rond de bouwplaats.” Er zijn verschillende veiligheidsvoorzieningen getroffen. Denk hierbij aan maatregelen als het sluiten van de toegangspoort tijdens de lunch, een PBM-vrije zone naar de uitvoerderruimte en een vluchtroute van- en naar de school die wordt vrijgehouden. “De zichtbare bebording voor medewerkers en bezoekers werkt prettig. Het komt zelden voor dat iemand zo de bouwplaats op loopt.”

In het kader van ‘Bewustwording en Communicatie’ denken medewerkers actief mee over veiligheid voor omwonenden, voorbijgangers en bezoekers en houden ze alles opgeruimd. Ook de omgeving wordt betrokken bij het realiseren van tijdelijke voorzieningen. En dat is zeker een Goed Voorbeeld. Zo is de print op de bouwhekken in overleg met de overburen tot stand gekomen en is de plek van de tijdelijke fietsenrekken gezamenlijk bepaald en ingericht. “De vrolijke afbeelding op de mooie bouwhekken is een geringe investering die enorm helpt bij de uitstraling.”

Lees de VGM-instructies in jouw eigen taal
Medewerkers zijn het visitekaartje van het project en de bouwsector. Daarom heeft K_Dekker aandacht voor de ontwikkeling, gezondheid, welzijn en veiligheid van hun vakmensen. Emile: “Goed en bekwaam personeel is in de branche een uitdaging, dit project leent zich uitstekend om anderen enthousiast te maken voor het vak en daar maken we dan ook veelvuldig gebruik van. De professionele houding van vaklieden die netjes gefaciliteerd zijn draagt daar ook zeker aan bij.”

Naast goed onderhouden faciliteiten, coaching en begeleiding van jongeren, en voorzieningen toegespitst op behoeften van medewerkers, hebben we op de pijler Vakmensen de Best Practice te pakken: Onlangs is een QR-code geïntroduceerd waarmee alle VGM-posters in verschillende talen te lezen is. Met behulp van je smartphone kun je na het scannen van de code een taal/land kiezen. Hierdoor worden ook de anderstalige werknemers op de bouwplaats optimaal geïnformeerd over de veiligheidsregels. “We ontkomen er tegenwoordig in de bouw niet meer aan om te werken met werknemers die de Nederlandse taal niet machtig zijn. Daarom zijn de veiligheidsregels in meerdere talen te lezen en dat is prachtig! Het is echt een welkome aanvulling,” vertelt Emile. De kans op ongevallen wordt hiermee verkleind. Een mooie innovatie uit de praktijk ter inspiratie voor anderen.

Duurzame inzet
In het projectteam worden ideeën voor duurzame inzet van medewerkers gestimuleerd. Hierin wordt continue naar vernieuwing en verbetering gezocht. Zo is er een werkgroep ‘Nieuwe ontwikkelingen’ die om de twee maanden bijeenkomt en themadagen bedenkt en organiseert. Samen wordt nagedacht over innovatie en verbetering van processen en bouwmethoden. Gezamenlijk met eigen ingenieursbureau Sophia Engineering kan K_Dekker haar ambitie, kennis en innovatiekracht laten zien aan de markt. Dit kenmerken we als een Goed Voorbeeld op de pijler Vakmensen.

Weet wie je in huis haalt
Onderaannemers worden geselecteerd op duurzaamheid en kwaliteitscriteria. Er wordt bij K_Dekker steeds meer gekozen voor vaste contractpartners. Op deze manier weten beide partijen wat je van elkaar kunt verwachten en hoef je het beleid niet steeds opnieuw uit te leggen. Hier is ook feedback over naar de afdeling Inkoop. Met deze informatie worden preferentielijsten aangelegd en aan een track record gebouwd. Wederom een Goed Voorbeeld!

Buren zijn de beste graadmeter
Op de vraag wat voor K_Dekker de meerwaarde van Bewuste Bouwers is, antwoordt Emile heel duidelijk: “Bewuste Bouwers geeft een goed kader hoe je in een buurt als deze naar ieders tevredenheid kunt werken. Niet alleen bewoners, maar ook gebruikers en medewerkers hebben allen baat bij een nette, georganiseerde bouwplaats die bovenal veilig is. Ook zaken waar we ons niet verantwoordelijk voor voelen, krijgen toch aandacht. Het zijn vaak de kleine dingen die het doen: even de bezem over de weg, of in de winter de stoep van de buren schoonmaken. Wij zien hier heel duidelijk dat betrokkenheid en het delen van informatie zorgen voor begrip. De beste peilstok is dan ook de bewoner die je vertelt dat het keurig gaat en ze weinig tot geen overlast hebben. Als er dan eens een auto aan de kant moet worden gezet, dan is dat ook geen enkel probleem.”

Touwtjes in handen
Het moge duidelijk zijn: dit is een bijzonder project. Het was voor Rene Scheenaard dan ook een feestje om hier een audit uit te voeren. “Ik vond het inspirerend om te zien hoe met bouwen op deze dynamische plek wordt omgegaan. Dynamisch, omdat een school die in bedrijf blijft een niet alledaagse plek is om te bouwen.” Wat Rene in het bijzonder is bijgebleven is de grootte van het bouwwerk. “De grootte was indrukwekkend. Een enorm gat in de grond, als een soort kathedraal. Daarnaast gaat het bouwteam op een hele communicatieve manier om met de buurt, de school en andere stakeholders. Bovendien probeert de bouwer met innovatie en nieuwe kennis het proces te verbeteren. Op allerlei fronten gaf het team de indruk de touwtjes goed in handen te hebben.”

 

Bron: Bewuste Bouwers

NIEUWSBRIEF

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.