HOME | nieuws | _INFRA | Bruggen, dammen en sluizen Noord-Hollands tot op het bot

Bruggen, dammen en sluizen Noord-Hollands tot op het bot

Noord Holland

Gepubliceerd op

Met elk jaar circa honderd klussen op locatie is het vierjarig onderhoudscontract van K_Dekker met Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier HHNK absoluut robuust. Logisch ook: met alleen al vierhonderd bruggen in beheer is onderhoud bij HHNK een halve dagtaak.
Beschoeiingen, damwanden, bruggen, sluizen: HHNK laat elk jaar door een ingenieursbureau inventariseren welk onderhoud nodig is voor welke kunstwerken. “Onze mensen doen samen met het team van K_Dekker de vooropname van de lijst van gepland onderhoud. Zo inventariseren we om welke werkzaamheden het concreet gaat en passen zo nodig zaken aan. Dat doen we op een heel praktische manier. We kijken bijvoorbeeld direct waar we wegen tijdelijk moeten afsluiten en of er verkeersregelaars nodig zijn. Ook houden we altijd rekening met omwonenden: soms gaat een werk onvermijdelijk gepaard met geluidsoverlast, dan beginnen we dus niet om 7 uur ’s ochtends. Zo komen we samen tot een tamelijk gedetailleerd werkplan”, vertelt Jelle Suiker, projectleider onderhoud bij HHNK.
HHNK en K_Dekker opereren tijdens die inventarisatie als een goed geolied team. “Openheid blijkt het sleutelwoord. We staan open voor elkaars suggesties en ideeën en we profiteren van elkaars technische en praktische kennis. We willen echt van elkaar leren”, zegt Daniël Zwaan, projectleider bij K_Dekker. Dat enthousiasme en die leergierigheid stimuleren over en weer.
Spierballenwerk
Het onderhoudswerk zelf varieert van een schilderbeurt tot betonreparaties, vervangen van dekplanken en realiseren van extra veiligheidsmaatregelen. Feitelijk heel doorsnee, al is er soms ouderwets handwerk nodig. “Onder een brug bij Wervershoof moesten we de damplanken vervangen. We hadden maar anderhalve meter tussenruimte, de planken moesten er schuin in geschoven worden, daar kon geen hijskraan bij. Een paar sterke mannen hebben daar tot hun middel in het water gestaan en de planken er handmatig ingeheid. Puur spierballenwerk”, zegt Suiker.
K_Dekker heeft via een meervoudige onderhandse aanbesteding dit vierjarig onderhoudscontract met HHNK in 2016 gegund gekregen. Het contract wordt elk jaar geëvalueerd. Inmiddels is het derde jaar ingegaan, tot tevredenheid van beide partijen.

NIEUWSBRIEF

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.