HOME | nieuws | Stilzitten is geen optie Turnhal en Beweegbox

Stilzitten is geen optie Turnhal en Beweegbox

Turnhal met beweegbox Amstelveen College Amstelveen

Gepubliceerd op

Bewegen anno 2018: we doen het simpelweg te weinig. Nieuwe concepten als free running, bootcamp en obstacle runs moeten ons over de streep trekken: fun staat voorop! Interactie en fun zijn dan ook het idee achter de Beweegbox: een vierkante gymzaal vol technologische attributen waar lol en plezier in bewegen het vertrekpunt zijn. “Waarom innoveert elke sector en zien gymzalen er nog steeds exact hetzelfde uit als vijftig jaar geleden?” stelt Leo Beeren van Sportbedrijf Amstelveen. In diezelfde vraag had gymnastiekbond KNGU zich ook verdiept, met als resultaat de Beweegbox. Amstelveen heeft nu de primeur.

Sportieve technologie

“De Beweegbox is een variant op de traditionele gymzaal en speelt met allerlei technologische snufjes en interactieve elementen veel meer in op de gamebehoefte van jongeren. Projecties op de muren – fitlights – dagen sporters enorm uit op reactiesnelheid en coördinatie. Ook de frequentie van die fitlights pas je makkelijk aan. Zo kun je je training perfect afstemmen op ouder of juist jong publiek”, legt Beeren uit. De Beweegbox is aan de nieuwe turntrainingshal vast gebouwd.

Wedstrijdje plannen

Bouwen aan een sportaccommodatie geeft blijkbaar ook de bouwers sportieve vleugels. De bouw werd in zekere zin een wedstrijd op zich, vertelt Erik Weerdesteijn, projectmanager Vastgoed en Bouwzaken van de gemeente Amstelveen. “We hadden er een soort prestatiewerk van gemaakt: alles klaar voor de gemeenteraadsverkiezingen. Dat is op een dikke week na nog gelukt ook.” Een topprestatie, vindt Weerdesteijn. “In januari zat er nog geen dak op het pand, nauwelijks drie maanden later is het helemaal klaar voor gebruik.”
Dat lukte met name dankzij de strakke lean planning die K_Dekker bij dit project invoerde. “Met een lean coach maakten we samen met alle betrokken partijen een optimaal werkbare planning. We keken nadrukkelijk waar we onnodige wachttijd konden uitvlakken. Dat vergde heel wat voorbereiding. Maar alleen al doordat iedereen elkaar vooraf zo uitgebreid had gesproken, verliep de samenwerking op de bouwplaats beter. Je accepteert meer van elkaar, gunt elkaar een vlotte doorloop”, vertelt uitvoerder Koen Dekker. Dat merkte de opdrachtgever ook. “Alle betrokkenen, dus installateurs, gemeente, onderaannemers én K_Dekker zelf, stelden zich tijdens het project heel coöperatief op. Ik kan beter zeggen: heel sportief”, lacht Weerdesteijn.

Lean wordt standaard

De positieve ervaringen met een aantal doorlopen lean trajecten zijn voor K_Dekker reden om stapsgewijs en in steeds meer projecten voor deze aanpak te kiezen. “Niet alleen in projecten met een hoge tijdsdruk, maar juist ook bij het gewone werk. De extra tijd die je in de voorbereiding steekt, zie je gewoon terug in het eindresultaat. En daar draait het om”, zegt Koen Dekker.

PROJECTINFORMATIE

Turnhal met beweegbox Amstelveen College Amstelveen

Amstelveen

De Beweegbox is de nieuwe variant op de traditionele gymzaal; vol technologische attributen waar plezier in bewegen het startpunt zijn. In Amstelveen heeft K_Dekker een turnhal met de eerste Beweegbox in Nederland gerealiseerd. Een complex project met maar liefst 45 betrokken partijen. Lean werken bleek de oplossing.

NIEUWSBRIEF

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.