HOME | nieuws | _INFRA | Knoopstalling Utrecht CS Fiets ‘m erin

Knoopstalling Utrecht CS Fiets ‘m erin

Forum Zuid en fietsenstalling Knoop Utrecht CS

Gepubliceerd op

De directe omgeving van Utrecht CS wordt steeds mooier. Met de voltooiing van het Forum aan de westzijde van het station kunnen voetgangers de stationshal veel veiliger bereiken en zijn ook de looproutes naar de omliggende kantoren sterk verbeterd. Onder het Forum ligt de nieuwe fietsenstalling Knoop met plek voor 3300 fietsen.
Het Forum is in feite een langgerekt plein op 7,5 meter boven de grond. Het plein verbindt de Jaarbeurskant van het spoor en dient als entree voor kantoren en woningen die eraan grenzen zoals het Beatrixgebouw en het Stadskantoor. Bovenal is het dé looproute van en naar het station. Bussen en auto’s gaan er op straatniveau onderdoor.

P VOOR FIETSEN

Onder het Forum ligt het ook door K_Dekker gerealiseerde busstation en de in april voltooide nieuwe fietsenstalling Knoop. De fietsenstalling maakt onderdeel uit van het plan van de gemeente en ProRail om in totaal 33.000 fietsparkeerplekken te realiseren bij Utrecht CS. Via een elektronisch detectiesysteem zien fietsers precies hoeveel vrije plekken er nog zijn in elke stalling.
Bouwtechnisch gezien is deze fietsenstalling geen unicum. Wat het project wél bijzonder uitdagend maakte, is het grote aantal actieve aannemers en belanghebbenden waar K_Dekker rekening mee moest houden. “Bovendien was het in en rondom het station tijdens het werk voor de bussen, de reizigers én de kantoormedewerkers uit de buurt gewoon business as usual. Om al die verkeersstromen ongehinderd te laten doorgaan moest onze omgevingsmanager een flinke puzzel oplossen”, zegt Maarten Snijder, projectleider van K_Dekker.

 

ZEVEN STAKEHOLDERS

“Alleen al bij de realisatie van de fietsenstalling moesten we rekening houden met de wensen en eisen van maar liefst zeven andere stakeholders”, legt Snijder uit. “Variërend van het toegankelijk houden van de nooduitgangen van het theater tot het niet hinderen van de bussen die van 6 uur ’s ochtends tot 1 uur ’s nachts langsreden.” Dat kwam dus neer op onderling goed afstemmen, de verschillende werkzaamheden en leveringen optimaal plannen en continu scherp communiceren. “Dat proces liep als een zonnetje. We hebben nagenoeg geen klachten gekregen”, zegt Egbert Pruim, directievoerder van het project namens de gemeente Utrecht.
Lovenswaardig vindt Pruim ook de coöperatieve opstelling van K_Dekker. “Tijdens elk werk gebeurt er altijd wel iets onvoorziens, is er onverwachte tegenslag. Voor niemand leuk. Toch bleven de mensen van K_Dekker altijd meezoeken naar een oplossing, namen ze nooit een afwachtende houding aan.”

PROJECTINFORMATIE

Forum Zuid en fietsenstalling Knoop Utrecht CS

Utrecht

De omgeving van Utrecht CS is compleet vernieuwd. K_Dekker was betrokken bij een aantal deelprojecten, waaronder Forum Zuid en daaronder de fietsenstalling Knoop aan de westzijde van het station. De communicatie met de vele stakeholders, het uitdagende omgevingsmanagement vanwege de drukke reizigers- en verkeersstromen en de grote tijdsdruk waren de rode draad in dit project.

NIEUWSBRIEF

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.