HOME | projecten | Forum Zuid en fietsenstalling Knoop Utrecht CS
PDF

Forum Zuid en fietsenstalling Knoop Utrecht CS

Utrecht

De omgeving van Utrecht CS is compleet vernieuwd. K_Dekker was betrokken bij een aantal deelprojecten, waaronder Forum Zuid en daaronder de fietsenstalling Knoop aan de westzijde van het station. De communicatie met de vele stakeholders, het uitdagende omgevingsmanagement vanwege de drukke reizigers- en verkeersstromen en de grote tijdsdruk waren de rode draad in dit project.


Utrecht 12 april 2018 5.000.000 - 10.000.000 Gemeente Utrecht

Forum Zuid en fietsenstalling Knoop Utrecht CS

Omzet 5.000.000 - 10.000.000
Contractvorm Array
Opdrachtgever Gemeente Utrecht
Architect Group A
Opleverdatum 12 april 2018
Gerealiseerd
Locatie Utrecht

Onder Forum Zuid – een verhoogd plein op 7,5 meter hoogte dat voetgangers toegang biedt tot het station, de omliggende kantoren en het Beatrixtheater en de Jaarbeurs – rijden auto’s en bussen. Ook is er een gigantische fietsenstalling gerealiseerd: Knoop. Met plaats voor circa 3300 fietsen en een elektronisch detectiesysteem een project van formaat. Toch vormden vooral de communicatie met de vele stakeholders, het strakke omgevingsmanagement en de continue verkeers- en reizigersstromen tijdens het werk de allergrootste uitdaging voor het projectteam van K_Dekker.

Flinke puzzel

Verder was de strakke timing een flinke puzzel. De verschillende bouwbedrijven in de buurt van het Forum wilden elkaar niet in de weg zitten – goede afspraken maken over wie wanneer wat kon doen of kon laten leveren of afvoeren was dus een must. Bussen reden bovendien af en aan van 6 uur ’s ochtends tot 1 uur ’s nachts. De voorstellingen in het Beatrixtheater naast het Forum gingen ook door en dan is er nog de enorme stroom reizigers die naar of van het station loopt.

Meedenken

De directievoerder van de gemeente Utrecht was uitermate enthousiast over de manier waarop de mensen van K_Dekker dat proces invulden. Hun coöperatieve opstelling en het feit dat ze steeds meedachten over hoe tegenslagen en moeilijkheden konden worden opgelost, sprak ze in Utrecht tot de verbeelding.

De uitvoering

Technisch gezien is er natuurlijk ook het een en ander gedaan. Zo is eerst de fundering van het Beatrix Theater versterkt. Tegen de achtergevel van het theater is het hei- en funderingswerk uitgevoerd, terwijl ondertussen alle in- en uitgangen bereikbaar moesten blijven. Voor de stalling is een 200 meter lange stalen damwand in de grond gedrukt, waarna er is geheid en een bodeminjectie aangebracht voor de realisatie van de keldervloer van de stalling die uit drie bouwlagen bestaat.

Forum Zuid vormt het dak van de stalling en is de overkapping van de Mineurslaan. Op dit plein is circa 2500 m2 natuursteen gelegd en zijn plantenbakken en zitbanken geplaatst. Forum Zuid verbindt Utrecht CS met de Moreelsebrug en het kantoor van Rabobank.

_Nieuws over dit project

Knoopstalling Utrecht CS Fiets ‘m erin

De directe omgeving van Utrecht CS wordt steeds mooier. Met de voltooiing van het Forum aan de westzijde van het station kunnen voetgangers de stationshal veel veiliger bereiken en zijn ook de looprou...
Lees verder

Hoe duurzaam is Utrecht Centraal? De CO2-Prestatieladder in de praktijk

De vernieuwing van het stationsgebied in Utrecht is in volle gang. De zee van bouwputten rondom het stationsgebied moet binnenkort plaatsmaken voor een bruisende omgeving, waarin duurzaamheid centraa...
Lees verder

Fietsenstalling Knoop Utrecht CS geopend

Utrecht CS, met aan de westzijde het Forum. K_Dekker realiseerde daar fietsenstalling Knoop met plek voor 3300 fietsen. De ingang van de nieuwe fietsenstalling is aan de voet van de Moreelsebrug aan d...
Lees verder

Project Forum Zuid de Knoopstalling op Utrecht CS volop in het nieuws

Het Stationsplein van Utrecht Centraal is volledig op de schop gegaan. De nieuwe wandelroute op 7,5 meter hoogte van Utrecht Centraal naar de Moreelsebrug is inmiddels geopend. Onder deze looproute re...
Lees verder