HOME | projecten | _INFRA | Realisatie onderbouw emplacement Westhaven
PDF

Realisatie onderbouw emplacement Westhaven

Amsterdam

Met de gunning van de realisatie van de onderbouw voor het nieuwe emplacement Westhaven in Amsterdam voor ProRail heeft K_Dekker optimaal gebruik kunnen maken van zo’n beetje alle eigen disciplines in de Grond-, Weg- en Waterbouw. Veelzijdige bouwers – dat ging hier dus echt op.

 


Amsterdam 01 september 2021 5.000.000 - 10.000.000 ProRail BV

Realisatie onderbouw emplacement Westhaven

Omzet 5.000.000 - 10.000.000
Contractvorm Array
Opdrachtgever ProRail BV
Opleverdatum 01 september 2021
Gerealiseerd
Locatie Amsterdam
IN GOEDE (SPOOR)BANEN

Reizigersvervoer per spoor groeit als gevolg van het Programma Hoogfrequent Spoor (PHS). Om die reden zijn in Amsterdam extra opstelemplacementen nodig om de treinen te kunnen parkeren als ze niet in gebruik zijn. K_Dekker heeft het bestaande emplacement in het Westelijk Havengebied van Amsterdam bij station Sloterdijk uitgebreid voor de aanleg van extra opstelsporen. Er komt extra ruimte voor 110 reizigerswagons.

K_Dekker tekende voor het ontwerp en de realisatie van grondwerk, de drainage én de diverse kunstwerken, waaronder een brug over het bestaande koelwaterkanaal die plaats moet bieden aan vier treinsporen en twee calamiteitenwegen. De andere kunstwerken zijn twee grote overkluizingen: bruggen over grote kabel- en leidingtracés.

GRONDWERK

Op emplacement Westhaven gaat het om grote getallen. Het werkgebied heeft om te beginnen een oppervlakte van maar liefst 126.500 m2. De hoeveelheid grondwerk is dan ook serieus: er wordt 122.000 m3 ontgraven, ruim 106.000 m3 aangevuld en in totaal ruim 60.000 m3 grond afgevoerd. Belangrijk deel van het werk is de aanleg van bijna 12000 meter drainage, het realiseren van de cunetten voor de sporen en de voorbelasting van de spoorvakken.

PLANNING

Dit betekent voor het werk in Westhaven dan ook volop uitdaging voor de eigen experts van de afdeling Grond-, Weg- en Waterbouw. En ook qua planning en coördinatie haalt K_Dekker alles uit de kast. Vattenfall is op hetzelfde terrein en in dezelfde periode namelijk bezig met de bouw van een aantal windmolens – K_Dekker coördineert en stroomlijnt alle werkzaamheden op het terrein – zodat de verschillende partijen met alle raakvlakken elkaar niet in de weg zitten. Bovendien maakt K_Dekker zoveel mogelijk gebruik van eigen (hybride) graafmachines en andere benodigde machines. Ideaal met het oog op de efficiency en de planning.

DCIM100MEDIADJI_0013.JPG

_Nieuws over dit project

Onderbouw emplacement Westhaven is gereed!

Lekker het weekend in! De onderbouw voor het emplacement in de Westhaven Amsterdam die wij in opdracht van ProRail realiseren is gereed. Onze projectmanager Tim heeft samen met bouwmanager Leen van ...
Lees verder

Bouwupdate: Westhaven Amsterdam

Grote stappen worden gezet in de Westhaven Amsterdam, waar we voor ProRail de onderbouw van een emplacement realiseren. Bij het aanbrengen van drainage en het grondwerk worden grotendeels onze eige...
Lees verder