HOME | projecten | Nieuwbouw onderstation en relaishuis Westhaven
PDF

Nieuwbouw onderstation en relaishuis Westhaven

Amsterdam

Stroom voor ProRail. In en rond Amsterdam rijden steeds meer treinen. Het spoor wordt dan ook steeds intensiever gebruikt, en bovendien moeten al die treinen ook ergens gestald en gereinigd kunnen worden. ProRail realiseert daarom in het Westelijk Havengebied naast het bestaande goederenemplacement een nieuw opstelterrein voor reizigerstreinen. K_Dekker bouwde er een onderstation en een relaishuis.


Amsterdam 30 september 2022 500.000 - 1.500.000 VolkerRail Nederland B.V.

Nieuwbouw onderstation en relaishuis Westhaven

Omzet 500.000 - 1.500.000
Contractvorm UAV-GC
Opdrachtgever VolkerRail Nederland B.V.
Opleverdatum 30 september 2022
Gerealiseerd
Locatie Amsterdam

K_Dekker heeft eerder al het nodige grondwerk en diverse kunstwerken voor de onderbouw van het nieuwe opstelterrein in de Westhaven gerealiseerd, met ProRail als directe opdrachtgever. Deze werkzaamheden waren bij de start van dit project reeds afgerond en overgedragen. In november 2021 is de uitvoering voor de bouw van een nieuw onderstation en relaishuis gestart die exclusief bedoeld zijn voor het spoorbedrijf. Naast de bouwkundige werkzaamheden legde K_Dekker ook alle gebouwgebonden installaties samen met Klaver aan, zoals verlichting, ventilatie en verwarming. Gelijktijdig heeft VolkerRail er de bovenleidingportalen, ballast en sporen aangelegd. Wij hebben twee plug & play gebouwen opgeleverd aan VolkerRail. Zij konden toen direct van start met de inrichting van alle treingebonden installaties zoals trafo’s, schakelkasten, telecom, enzovoorts.

Beide gebouwen staan gefundeerd op prefab betonnen palen waarop een in-situ kelder is vervaardigd. Vervolgens is met breedplaat, kalkzandsteen en kanaalplaat de bouwkundige schil opgetrokken afgewerkt met sandwichpanelen aan de buitenzijde. Het onderstation heeft een omvang van 244m2, het relaishuis wordt 123m2 groot.