HOME | projecten | Nieuwbouw onderstation op Strandeiland IJburg
PDF

Nieuwbouw onderstation op Strandeiland IJburg

Amsterdam

De vraag naar energie stijgt, zeker in Amsterdam. De bestaande energiestations lopen tegen de grenzen van hun capaciteit aan. Reden genoeg om te investeren in een nieuw onderstation op het Strandeiland in IJburg waar de hele wijk letterlijk en figuurlijk energie van moet krijgen. K_Dekker tekende voor het bouwkundige werk.


Amsterdam 16 mei 2022 5.000.000 - 10.000.000 Reddyn B.V.

Nieuwbouw onderstation op Strandeiland IJburg

Omzet 5.000.000 - 10.000.000
Contractvorm Array
Opdrachtgever Reddyn B.V.
Architect Powerhouse Company
Opleverdatum 16 mei 2022
Gerealiseerd
Locatie Amsterdam

Dat nieuwe station komt op de kop van het Strandeiland, midden in de woonwijk en vol in het zicht. En dus heeft een architect zich op het ontwerp gestort. De gevel van het gebouw wordt voorzien van bijzondere metselverbanden en krijgt daarbovenop een bekleding met verticale en horizontale lamellen. De verwachtingen van de gemeente en van opdrachtgever Liander zijn dan ook groot: het onderstation moet letterlijk een blikvanger worden. En dat niet alleen. Het gebouw moet ook voldoen aan allerlei eisen rondom geluidsnormen, ventilatie en duurzaamheid.

DRIE UITDAGINGEN

K_Dekker is door opdrachtgever Qirion aangetrokken voor het bouwkundige deel van het werk. De uitdagingen liggen daarbij op drie vlakken. Allereerst natuurlijk het aparte uiterlijk van het gebouw. Alleen al het metselwerk aan de gevel, met fraaie metselverbanden waarin nestplekken voor vleermuizen en vogels zijn verwerkt, is een discipline op zich. Het team van K_Dekker heeft wel vaker onderstations gebouwd – maar dat waren veel meer rechttoe-rechtaan gebouwen.  De oppervlakte van het 20 kV-gebouw is 745 m2, die van het 150 kV-gebouw 1177 m2. Onder  de gebouwen komt bovendien een kelder voor de kabelinvoer.

Ten tweede is de planning enorm strak. Het Strandeiland is nu nog één grote zandvlakte – de bouw van de woningen in dit nieuwe deel van IJburg start pas als de infrastructurele werkzaamheden afgerond zijn. Het werk is gestart in mei 2021 en wordt naar verwachting medio 2022 bouwkundig afgerond.

Tot slot is duurzaamheid ook een factor van belang in dit project. Zo komt er een groen sedumdak op de onderste bouwlaag en worden er onder meer circulaire bakstenen gebruikt die voor minstens dertig procent bestaan uit gerecycled materiaal. Ook komen er zonnepanelen op het dak van de transformatorcellen.

Vanwege de energietransitie, de groeiende economie, de digitalisering van de samenleving, de verduurzaming van de energievoorziening, woningbouw en de toename van elektrische auto’s stijgt de vraag naar elektriciteit in Amsterdam snel. Om aan de groeiende vraag te kunnen voldoen, moet het elektriciteitsnetwerk in de komende jaren flink uitgebreid worden. Dit onderstation is daar het eerste zichtbare onderdeel van. Het wordt door Liander eind 2022 in gebruik genomen.

 

_Nieuws over dit project

Bouwen met afval?!

Ruim 120.000 kilo afval verwerkt in het metselwerk van onderstation IJburg dat er ook nog eens prachtig uitziet? Klinkt bijna te mooi om waar te zijn, maar toch is het zo! Door de toepassing van Stone...
Lees verder