HOME | projecten | Nieuwbouw Onderstation Rozenburg Zuid
PDF

Nieuwbouw Onderstation Rozenburg Zuid

Rozenburg (Haarlemmermeer)

Net als in de rest van Nederland is in de Haarlemmermeer steeds meer vraag naar elektriciteit. Ook wekken consumenten en ondernemers steeds meer groene stroom op met windturbines en zonnepanelen. Het elektriciteitsnet is hier niet voor ontworpen waardoor op steeds meer plaatsen het elektriciteitsnet zijn maximale capaciteit bereikt en bedrijven op de wachtlijst komen. Om in de vraag naar meer capaciteit op het elektriciteitsnet te voorzien, bouwt K_Dekker in opdracht van Alliander (Reddyn) een nieuw onderstation in Rozenburg Zuid, vlak onder Schiphol.


Rozenburg (Haarlemmermeer) 30 juni 2024 5.000.000 - 10.000.000 Reddyn BV
Foto's: Jacques Tillmanns

Nieuwbouw Onderstation Rozenburg Zuid

Omzet 5.000.000 - 10.000.000
Contractvorm Array
Opdrachtgever Reddyn BV
Architect Reddyn (eigen beheer)
Opleverdatum 30 juni 2024
In realisatie
Locatie Rozenburg (Haarlemmermeer)

Het nieuwe onderstation, met plek voor vijf 20 kV installaties en zes 150/20 kV vermogenstransformatoren, valt niet onder het grote raamcontract voor 69 onderstations dat K_Dekker samen met Tervoort uitvoert. “Dit werk staat op zichzelf”, vertelt projectcoördinator Rick Vredenburg van K_Dekker. “Hoewel de principes hetzelfde zijn, is alles aan dit werk groter en veelomvattender dan een ‘regulier’ onderstation. Zowel de constructie als de capaciteit die het straks heeft.”

Paradepaardje

Het nieuwe onderstation wordt volgens Rick  een “paradepaardje” voor de opdrachtgever. “In één oogopslag zie je eigenlijk meteen dat dit een bijzonder onderstation is. Aan de buitenschil is veel aandacht geschonken en dat zie je bijvoorbeeld terug in het bijzondere metselwerk, het metselverband en de betonnen sierelementen. Dat laatste zijn prefab betonelementen, die in de gevel worden verwerkt. De sierelementen op de dakrand zijn qua kleur zelfs gematcht met de kleur van het metselwerk. Echt een special dus!”

Ook bijzonder is dat Tennet op het naastliggende terrein een hoogspannings elektriciteitsstation laat bouwen. “Ontworpen door dezelfde architect, met dezelfde uitstraling, maar gebouwd door een andere aannemer”, zegt Vredenburg. “Daar zijn ze onlangs gestart met het heiwerk, wij zijn inmiddels al bezig met het wind en waterdicht maken van het gebouw.”

In Rozenburg Zuid bouwt K_Dekker niet alleen het gebouw waar straks de transformatoren en de 20kV installaties in staan van buiten en van binnen,  maar legt ook de riolering aan en maakt een wadi aan voor de infiltratie van hemelwater.