HOME | projecten | Nieuwbouw Kuilwielenbank NS
PDF

Nieuwbouw Kuilwielenbank NS

Leidschendam

Op het emplacement naast de Westvlietweg realiseren NS en ProRail een nieuw kuilwielenbankgebouw en worden de bijbehorende sporen en wissels vernieuwd. In een kuilwielenbank, in feite een in een kuil geplaatste draaibank, worden treinwielen onderhouden. Hierdoor lopen de treinen soepeler over de rails en hebben reizigers een comfortabele reis.


Leidschendam 26 maart 2024 0 - 500.000 NS Groep N.V.

Nieuwbouw Kuilwielenbank NS

Omzet 0 - 500.000
Contractvorm UAV
Opdrachtgever NS Groep N.V.
Opleverdatum 26 maart 2024
In realisatie
Locatie Leidschendam

NS heeft vier kuilwielenbanken in Nederland, waarvan één bij het onderhoudsbedrijf in Leidschendam. In een kuilwielenbank verzorgen de monteurs het onderhoud van de wielen van de trein. De huidige installatie is toe aan vervanging. Ditzelfde geldt voor een aantal wissels en sporen van ProRail op emplacement Leidschendam. Doordat de nieuwe kuilwielenbank op een andere plek komt, moet de ligging van sporen en wissels flink veranderen. K_Dekker realiseert voor dit project de fundering en het kuilwielenbank-gebouw. De sporen, wissels en slijpmachine worden later door derden aangelegd (dit valt buiten het contract van K_Dekker).

De gevel van het nieuwe gebouw van de kuilwielenbank wordt gemaakt van oude treinramen die vrijkomen bij de modernisering van dubbeldekstreinen en er komen zonnepanelen en sedum, een vetplant met bloemen, op het dak.

De werkzaamheden zijn in maart 2023 gestart en de oplevering staat gepland voor maart 2024.