HOME | nieuws | _INFRA | Busstation Leeuwarden in gebruik

Busstation Leeuwarden in gebruik

Herinrichting stationsgebied Leeuwarden

Gepubliceerd op

Als onderdeel van het meerjarige infra-project Vrijbaan (www.vrij-baan.nl) voert K_Dekker bouw & infra werkzaamheden uit voor de gemeente Leeuwarden. De opdracht bestaat onder andere uit een reconstructie van de verkeerssituatie in het stationsgebied, het aanleggen van een compleet nieuw busplein en een nieuwe fietsenkelder naast het monumentale stationsgebouw. Medio maart 2016 is gestart met de reconstructie van de verkeerssituatie in de omliggende straten van het station, tegelijkertijd is gestart met het aanleggen van het tijdelijke busstation.
Op Zondag 11 december werd het busstation op station Leeuwarden in gebruik genomen voor alle bussen, tegelijkertijd met de nieuwe dienstregeling van NS en Arriva. Maandagochtend 12 december was de feestelijke opening door gedeputeerde Sietske Poepjes, regiodirecteuren Ietze van der Meer (Arriva) en Jan Mulder (ProRail) en directeuren Alex Kirsten en Ron Oudeman (K_Dekker bouw & infra).
Het nieuwe busstation is ingericht als zogenoemd visgraatmodel, zodat de busmaatschappij het flexibel kan gebruiken. Alle bussen staan naast elkaar, waardoor de reiziger in één oogopslag kan zien waar welke bus staat. Met het nieuwe busstation verbetert het stationsgebied in Leeuwarden als OV-knooppunt van Fryslân.
De bussen maken gebruik van het busstation, maar het werk is nog niet klaar. K_Dekker bouw & infra legt de nieuwe busbuffer aan, de openbare ruimte wordt verder ingericht en in 2017 komt er veel groen in de vorm van hagen en bomen. Ook de herinrichting in de rest van het stationsgebied gaat door met onder andere de uitbreiding van de fietsenkelder, de voorbereidingen voor de mistfontein van Jaume Plensa en de herinrichting van de Lange Markstraat.

PROJECTINFORMATIE

Herinrichting stationsgebied Leeuwarden

Leeuwarden

Uitbreiding van de fietsenkelder, een nieuw busstation en een autovrij plantsoen hebben gezorgd voor een metamorfose van het stationsgebied in Leeuwarden. De gemeente had hoge eisen gesteld aan het hele proces en wilde garanties voor een goed eindresultaat. Daar slaagde K_Dekker in. Strak omgevingsmanagement was vanwege de doorgaande verkeersstromen cruciaal.

NIEUWSBRIEF

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.