HOME | nieuws | De energie stroomt door het riool

De energie stroomt door het riool

Nieuwbouw duurzame werf HHNK op Texel

Gepubliceerd op

Duurzaamheid liep als een rode draad door het project dat K_Dekker op Texel voor het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier HHNK uitvoerde. Zonnepanelen, riothermie, hoge isolatiewaardes én cradle to cradle bouwprincipes. “Het eindresultaat moest zo energieneutraal mogelijk zijn.”

Duurzaam bouwen is aan K_Dekker wel besteed. “We staan graag vooraan bij de implementatie van nieuwe, duurzame technieken. Niet omdat we zelf zulke technologieën ontwikkelen maar omdat het geen kwaad kan als we goed mee kunnen denken bij de aanleg ervan.” Jim Ligthart van K_Dekker is een echte bouwer – maar wel een die het idee achter de techniek graag wil begrijpen. Dat maakt zijn werk een stuk interessanter. Bij dit project op Texel was hij betrokken als werkvoorbereider én als uitvoerder.

CRADLE TO CRADLE

HHNK zat op Texel op twee locaties: de rioolwaterzuivering bij Everstekoog en de werf in Oudeschild. Omdat het gebouw in Oudeschild in slechte staat verkeerde, besloot het waterschap de werkplaats daar te sluiten en nieuw te bouwen bij de rioolwaterzuivering. “Daar was in 2015 al een kantoor met een klein lab neergezet – zonde om dat weer af te breken. De architect ontwierp daarom een nieuwe werkplaats waarin het bestaande pand werd geïntegreerd”, legt Ernst Moerman van HHNK uit. De nieuwe loods als schil dus. Die zogenaamde schil moest aan heel wat eisen voldoen. “Cradle to cradle was voor ons een belangrijk uitgangspunt. De gebruikte materialen – stalen balken, muurdelen, isolatiemateriaal – moeten over dertig jaar nog herbruikbaar zijn mocht het pand afgebroken worden”, zegt Ernst Moerman. De architect heeft bij zijn ontwerp daarom voor minstens tachtig procent gebruikgemaakt van bouwmaterialen die voldoen aan dit cradle to cradleprincipe. En dat was nog maar het begin.

RIOTHERMIE

Ook op energie(zuinig) gebied wil HHNK namelijk vooroplopen. Moerman: “Bij riothermie gebruik je rioolwater als warmtebron. Dankzij de ligging pal naast de rioolwaterzuivering konden we onderzoeken of dat een optie voor ons kon zijn. En inmiddels weten we dat dat zo is: het systeem presteert perfect.” Bij riothermie maak je gebruik van de relatieve warmte van het rioolwater. Riothermie betekent letterlijk: warmte uit het riool. “Vier graden verschil is al warmtewinst. Het werkt als volgt. Al het rioolwater van Texel komt naar Everstekoog via een aantal persleidingen. In de persleiding die vanaf De Koog komt, hebben we een stuk van veertig meter verwijderd en er een dubbelwandige RVS-buis voor in de plaats gezet. Op deze plek stroomt het afvalwater langs een speciale vloeistof die in een gesloten systeem continu rond stroomt tussen de warmtepomp en het stuk dubbelwandige rioolbuis. Het rioolwater kan op die manier zijn warmte afgeven aan de elektrische warmtepomp die de temperatuur verder omhoog brengt. En zo verwarmt dit systeem nu de complete werkplaats, het kantoor, het lab en de vergaderruimte”, vertelt Jim Ligthart.

OOK NOG ZON

Op het dak van het nieuwe gebouw liggen ook nog zonnepanelen om onder meer de warmtepomp zelf van energie te kunnen voorzien. Bovendien zijn de muren en het dak van het nieuwe pand zo goed geïsoleerd dat er minimaal warmteverlies optreedt. “En op warme dagen blijft het lekker koel binnen”, aldus Ernst Moerman. Zo geeft deze nieuwe duurzame technologie dus een geweldige boost aan het comfort voor de gebruikers van het pand. Daar worden bouwers zoals Jim Ligthart nou écht enthousiast van.

PROJECTINFORMATIE

Nieuwbouw duurzame werf HHNK op Texel

De Koog (Texel)

De werf van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier in Oudeschild op Texel voldeed niet meer aan de eisen op het gebied van huisvesting. Daarom is besloten de werf in Oudeschild te verlaten en de huisvesting te integreren op het terrein van de RWZI Everstekoog. Hierdoor worden alle activiteiten van HHNK op Texel geconcentreerd op één plek. Het bestaande kantoor van de RWZI Everstekoog is geïntegreerd in de nieuw gebouwde werf.

NIEUWSBRIEF

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.