HOME | nieuws | _INFRA | De Hollandse Iepbrug over het Noordhollansch kanaal is geopend!

De Hollandse Iepbrug over het Noordhollansch kanaal is geopend!

Aanleg beweegbare fiets- en voetgangersbrug over Noordhollandsch Kanaal

Gepubliceerd op

De Hollandse Iepbrug is recent geopend voor fietsers en voetgangers in Amsterdam Noord. En wanneer er een schip langs moet, dan draait de brug open. En dat is bijzonder, want draaibruggen worden niet vaak meer nieuw gemaakt in Nederland. In mei zagen veel buurtbewoners en iedereen die een steentje heeft bijgedragen aan de realisatie van de brug de feestelijke en officiële opening door onder andere de Amsterdamse Wethouder Melanie van der Horst. Daarna waren er nog een aantal werkzaamheden en testen noodzakelijk, maar de brug is nu echt open. De oversteek wordt gebruikt alsof deze er altijd al was.

Realisatie

De realisatie gebeurde in fases, zoals het omleggen van het fietspad voor de aansluiting met de brug, de bouw van de twee landhoofden & twee tussenpijlers, het plaatsen van het remmingwerk in het water, maar ook het maken en inhijsen van het stalen brugdek en de aanbrug. Deze fase eindigde met een spectaculaire actie die startte in Friesland waar het brugdek gemaakt is, vervolgens over het water is vervoerd en met precisie op de millimeter op z’n plek geplaatst is door 2 grote kraanschepen. Vakmanschap op veel disciplines.

Sprong over het IJ

De Hollandse Iepbrug staat niet op zichzelf, maar is een onderdeel van een groter project geïnitieerd door de Gemeente Amsterdam. Het wordt drukker op en rond het IJ in Amsterdam. De ponten worden steeds voller en het IJ oversteken moet snel, makkelijk en veilig zijn. Met het programma ‘Sprong over het IJ’ wil gemeente Amsterdam de oversteek tussen Noord en de rest van de stad nu structureel verbeteren. De mooie draaibrug is onderdeel van Maatregel 1 uit het programma. Deze brug is nodig om het IJpleinveer beter bereikbaar te maken voor fietsers vanaf de Buiksloterweg. Dit zal het aantal fietsers op het overbelaste Buiksloterwegveer verminderen.

PROJECTINFORMATIE

Aanleg beweegbare fiets- en voetgangersbrug over Noordhollandsch Kanaal

Amsterdam

Gemeente Amsterdam wil de oversteken tussen Noord en de rest van de stad verbeteren. Onderdeel van dit programma is de aanleg van een fiets- en voetgangersbrug over het Noordhollandsch Kanaal, welke K_Dekker bouwt. Ook heeft K_Dekker het ontwerp van de gemeente uitgewerkt tot een uitvoeringsontwerp. De werkzaamheden zijn gestart met de aanleg van een nieuw fietspad vanaf de Sixhavenweg in de richting van de IJtunnel, momenteel is de aanleg van de brug in uitvoering. 

NIEUWSBRIEF

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.