HOME | nieuws | _KLEINBOUW | De opdrachtgever was nauw betrokken bij de bouw (artikel Stiho Magazine)

De opdrachtgever was nauw betrokken bij de bouw (artikel Stiho Magazine)

Nieuwbouw woning en bedrijfshal

Gepubliceerd op

Op een van de laatste hete dagen in augustus spreken we af met Rick Vredenburg en Erik Fokkema van K_Dekker kleinbouw. We zijn te gast in het woonhuis van hun project in Cruquius. Het is net opgeleverd, de bewoners beginnen komende week met het inrichten.

K_Dekker kleinbouw is specialist in kleinschalige bouw- en renovatieprojecten. Hoewel, klein… het project in Cruquius is een grote opdracht: er moest een woonhuis worden gebouwd en een bedrijfsruimte met een autoshowroom. Het project is uitgevoerd in bouwteam. De opdrachtgever koos voor K_Dekker als
aannemer op aanraden van een kennis. Het project ging vorig jaar zomer van start. Het bouwteam bestond uit HD groep, Klomp technisch buro en K_Dekker kleinbouw. K_Dekker maakte op basis van de ontwerptekening, de wensen en eisen de werktekeningen. Uitvoerder Erik Fokkema: “Het mooie aan werken in
bouwteam is dat je vanaf de ontwerpfase bij het project betrokken bent. Je kunt snel schakelen, ook omdat de opdrachtgever nauw betrokken was en elke 2 weken de vergaderingen bijwoonde.” In oktober werd de eerste paal geslagen. Vlak voor de bouwvak van dit jaar is het project opgeleverd.

Sociaal bedrijf

Voor werkvoorbereider Rick Vredenburg is dit zijn eerste grote project in de bouw. “Hiervoor werkte ik bij Forbo, een heel andere wereld. Maar ik heb een bouwkundige opleiding en mijn hart ligt bij het bouwen. Bij K_Dekker ben ik op mijn plek. Het is een heel sociaal en persoonlijk familiebedrijf waarin veel aandacht is voor mensen en ontwikkeling. Het is een zorgzaam bedrijf waarbij veiligheid voorop staat: “We werken veilig of we werken niet” is het motto.
Daarbij zijn de keten netjes en verzorgd en de koffie is er goed, ook dat is belangrijk. Dat ik mocht beginnen met een project als dit, is geweldig.”

Hoge isolatiewaarde.

Een van de eisen was dat er milieubewust werd gebouwd en dat de panden goed werden geïsoleerd. Rick: “Daarom is gekozen voor een warmtepomp, vloerverwarming, een rieten kap en 84 zonnepanelen op het dak van de showroom. De gevel van de woning is opgebouwd uit een dubbele schil, met een reguliere isolatielaag en daaroverheen een extra isolatielaag. Daarmee halen we een Rc-waarde van 5,5. Het Bouwbesluit eist een Rc-waarde van 4,5 voor de gevel. Uiteraard kent ieder project zo zijn uitdagingen,” vervolgt Rick. Nadat er opdracht gegeven was, is er nagenoeg direct gestart met de uitvoering waardoor veel van de werkvoorbereiding tijdens de looptijd van het project gebeurde. Maar omdat we in een bouwteam werkten én vanaf het begin Stiho
hebben aangesloten, liep het goed. Het scheelde ook dat de opdrachtgever wist wat hij wilde. Met een dergelijk project moeten al vroeg in het proces keuzes worden gemaakt en dat is niet altijd even makkelijk. Het scheelt als je opdrachtgever daar vooraf al over heeft nagedacht. Ik ben voor bijvoorbeeld trappen en hang- en sluitwerk met de opdrachtgever op pad gegaan om materialen uit te zoeken. Dat hoort bij een project als dit. Het is echt maatwerk.”

Balken van 80 kilo per stuk

Stiho leverde voor dit project alle ruwbouwmaterialen, zoals de isolatie (minerale wol en Cooltherm), hout, Poriso binnenmuurstenen en gips. Bijzonder zijn de gelamineerde vuren balken in de showroom. Met een lengte van zes meter waren die 80 kilo per stuk. Erik: “We hebben ze op een hoogwerker gemonteerd met drie man. Ook de pergola buiten bestaat uit robuuste balken. Er was meranti voorgeschreven, maar dat is niet verkrijgbaar in de gewenste kopmaat. In overleg met de architect en opdrachtgever gingen we op zoek naar een alternatief. Stiho adviseerde Douglas. Dat is namelijk goed afschilderbaar. Daar moet je goed op letten bij balken van deze omvang, omdat die vaak niet helemaal droog zijn en dan gaat afschilderen niet. Bovendien moest er een donkere kleur op komen en dat gaat ook niet met elke balk. Dat advies is een van de redenen waarom we graag met Stiho werken. Daarbij reageren de binnen- en buitendienst snel op vragen, de materialen zijn goed en de leveringen op tijd. Tot slot heeft Stiho de houten gevelbekleding geleverd die op het hele woonhuis is toegepast. Door gebruik te maken van zwarte nagels is  de bevestiging niet zichtbaar, dat geeft een mooie uitstraling.” Doordat het om zo veel gevelbekleding ging, was  het flink doorwerken. “Ik ben zelf ook nog met de tacker aan de slag gegaan”, lacht Rick. “Zelfs de schoorsteen is ermee bekleed.”

 

Inmiddels is het project  opgeleverd. De opdrachtgever is tevreden. Wat staat er nu op de agenda? “De renovatie van een villa in Laren”, zegt Rick. “Ik heb er zin in. Dat is het leuke aan  kleinbouw. Je werkt hooguit een jaar aan een project, daarna komt er iets nieuws. Het verveelt nooit.”

 

Bron: Stiho Magazine Nr. 4 2019

PROJECTINFORMATIE

Nieuwbouw woning en bedrijfshal

Cruquius

Wonen en werken: K_Dekker kleinbouw heeft in opdracht van de familie Brinkman een compleet nieuw woonhuis met bedrijfshal in Cruquius gerealiseerd. Binnen de bouwteamovereenkomst is nauw samengewerkt met architect HD Advies en Klomp Technisch Buro.

NIEUWSBRIEF

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.