HOME | nieuws | Dorpshuis met karakter

Dorpshuis met karakter

Nieuwbouw dorpshuis Hart van Zwanenburg

Gepubliceerd op

Al tien jaar zat het plan in de pijplijn en na anderhalf jaar bouwen staat het er nu echt: het nieuwe dorpshuis met sporthal voor Zwanenburg. In meerdere opzichten een bijzonder project: de enorme betrokkenheid van het dorp, de soepele samenwerking tussen de mensen van K_Dekker, de gemeente Haarlemmermeer en haar vertegenwoordigers en niet in de laatste plaats het eigenzinnige ontwerp van het pand. “Je zult er geen haakse hoek in ontdekken.”

Geen enkele haakse hoek is misschien wat overdreven, maar wat uitvoerder Marcel Schouten van K_Dekker ermee wil zeggen: de bouw van het dorpshuis en de sporthal was bepaald geen doorsnee project. “Het was gewoonweg ingewikkeld. Echt van check, check, double check. Toch werd ik tegelijkertijd ook gegrepen door de mooie uitstraling ervan. Juist al die verschillende schuine daken, hoogtes en kozijnen door het hele pand heen geven het dorpshuis een heel eigenzinnig karakter.” Dat vonden ze in het dorp ook. Elke dag stonden er weer mensen te kijken hoe de bouw vorderde. Er was zelfs een speciale website opgetuigd die een fotoserie bijhield van begin tot eind. “Die betrokkenheid stimuleert enorm. Je weet voor wie je het doet”, zegt Marcel Schouten.

STEEDS AFSTEMMEN

Siebe Sjoerdsma is bouwkundig adviseur bij BBN. Hij was namens de opdrachtgever, gemeente Haarlemmermeer, betrokken bij de bouw. “Door de kapconstructie met de diversiteit aan hoeken, het gebruik van hout en staal in het ontwerp en de uitstraling als geheel is dit dorpshuis absoluut onderscheidend.” Duurzaamheid speelde bij de bouw ook een rol: dat zie je terug in de keuze voor FSC-hout en de montage van ruim 300 zonnepanelen. Bovendien is het pand helemaal gasloos en zijn er accu’s geplaatst om altijd stroom te hebben. “Toch kwam het bij dit project vooral aan op de flexibiliteit en het meedenken van zowel de bouwers als de gemeente. De complexiteit vereiste een soepele communicatie en een continue afstemming. Dat vergde soms veel inspanning, maar de gemeente, de gebruikers, K_Dekker en BBN zaten vaak op één lijn en dat praatte echt makkelijker”, zegt Siebe Sjoerdsma die ook met plezier terugkijkt op dit project.

IN HET HART

Het nieuwe dorpshuis ligt midden in het dorp, op een voormalig braakliggend stuk grond. Eerst heeft K_Dekker 4000 kuub drassige grond afgegraven en diezelfde hoeveelheid zand gestort om een stevige ondergrond te realiseren. Ook werden een paar sloten gedempt. In november 2018 ging de eerste paal in de grond, eind maart 2020 zijn het dorpshuis en de sporthal opgeleverd.

Voor het nieuwe dorpshuis wordt het komende jaar – na de verhuizing van de supermarkt – een nieuw dorpsplein aangelegd. “Het nieuwe dorpshuis ligt dan letterlijk in het hart van Zwanenburg.” De nieuwe keuken en bar in het dorpshuis worden voor een deel ingericht met apparaten uit het oude dorpshuis. Ook dat werd afgestemd met de bouwers; alles moest uiteraard wel passen en functioneren. “K_Dekker is aangetrokken voor het totale werk. En was dus ook eindverantwoordelijk voor de afwerking van het pand. Tot en met de aftimmering van de entree van de bar aan toe.”

Lees de laatste editie van Bouwbericht (klik)

 

PROJECTINFORMATIE

Nieuwbouw dorpshuis Hart van Zwanenburg

Zwanenburg

Het nieuwe dorpshuis van Zwanenburg verenigt een aantal dorpse huizen onder een markant dak. K_Dekker heeft de nieuwbouw van het dorpshuis Hart van Zwanenburg, een multifunctioneel gebouw met onder meer sporthal, bibliotheek en bar gerealiseerd. Het dorpshuis is duurzaam gebouwd en is zeer energiezuinig.

NIEUWSBRIEF

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.